torsdag 29 mars 2007

Sparsamt leverne

För oss tror jag det blir ganska lätt att fortsätta att leva sparsamt även efter vi köpt lägenheten, för det har liksom blivit naturligt och ett sätt att leva. Det är en stor fördel att vi båda är likadana, det vore nog svårare om bara en av oss ville spara och vi hade separat ekonomi.

Sparsam är alltid bra att vara, det behöver ju inte bli extremt på något sätt utan bara det att man har koll på sina utgifter och vet var pengarna tar vägen. Jag har börjat ogilla starkt att mycket av mina pengar hamnar i andra människors fickor så jag har nog alla förutsättningar för att bli en snål gammal folkilsken gubbe sen när jag blir stor. :)

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag och min man levde på en medelinkomst + studiebidrag under tiden jag studerade. Vi har fått tre barn under den tiden. Bodde i en studentlägenhet.
Vi ville också spara så mycket som det gick, vilket blev flera tusenlappar i månaden. Vi hade hittat en utgiftsnivå som fungerade för oss.
Jag har läst klart, fick jobb, vi köpte bostadsrätt (behövde bara låna hälften), en bättre begagnat bil. I övrigt har vi inte höjt utgiftstaket så värst mycket. Nu ca 4 år efter mina avslutade studier ligger våra basutgifterna på samma nivå nästan. Matkonto har höjts, vi har behov av två bilar pga jobb, försäkringar o skatt på de men inte de övriga kostnaderna. Naturligtvis spenderar vi mera nu för fritidsaktiviteter,resor, köper saker vi absolut behöver mm
Ändå sparar vi ca 6000 i aktiefonder och ca 8000 på sparkontot. Sedan amorterar vi ca 2000 på våra lån. Summa utgör ca 37 % av vår nettoinkomst.
Så vi har bra inkomster, lever ett bra liv och ändå lever sparsamt.
Det jag ville säga med allt detta babblande var att det gäller att ha bra mål för sitt sparande, då är det inte alls svårt att tänka sparsamt.
Nästa mål är att slutbetala bolånen samtidigt som vi ökar våra investeringar i fonder. Nu är balansen mellan skulder/tillgångar ca 0.
Lycka till med er medvetna sparande!LR