onsdag 14 mars 2007

Hur lever man snålt?

Det kanske verkar helt främmande för många att leva så snålt som vi gör, och om man är van vid ett liv där man oftast är pank i slutet av månaden så kan det nog vara ganska svårt att ställa om sig. Men det finns mycket man kan göra utan att man behöver känna att man lever snålt eller fattigt. Här är några tips:

Avsluta dina tidningsprenumerationer! En morgontidning (tex DN) kostar 2500-3500 per år beroende på var man bor i landet. Spara de pengarna och läs gratistidningar och nyheter på nätet istället. Gå till biblioteket och läs månadstidningar.

Laga mat själv! Att äta ute varje lunch kan kosta ca 1300 kronor per månad. Lagar du maten själv skulle du kunna tjäna nästan en tusing här, bara på lunchen. Tar tid ja, men laga större omgångar varje gång du lagar mat och lägg i frysen. Lagar du aldrig mat, börja med det!

Spara på elen! Det behöver inte lysa i köket när du kollar på tv. Det kanske inte kostar många ören att ha en lampa tänd, tänker du. Men det blir en hel del om man lägger ihop allt på ett år. Ha för vana att alltid släcka när du lämnar ett rum. Stäng av tv:n när du inte tittar längre. Stäng av datorn när du inte tänkt använda den på ett tag.

Köp inte läsk och godis på stan! En cola och en snickers på Pressbyrån kostar utan problem 30 spänn. Hade du köpt dom i förväg på Willys eller liknande hade det kostat 7 kronor eller så. Över huvud taget att köpa mat och dricka på stan bara för att man är sugen är alltid dålig ekonomi. Ta med en flaska vatten om du tänkt vara ute ett tag.

Bokför! Det behöver inte vara så svårt eller krångligt. Om du som jag uteslutande betalar med kort så kan du logga in på internetbanken efter varje månad och skriva upp vad du köpt. Namnet på butiken brukar ju stå på kontoutdraget så det är inga problem att se vad man har köpt. Sortera upp alla utgifter i kategorier som till exempel ”mat”, ”kläder”, osv. Ha separat kategori för restaurangbesök (dvs ta inte upp det under ”mat”). Förhoppningsvis får du en liten tankeställare när du ser var pengarna går till och det blir lättare att kontrollera sina utgifter. Om du betalar kontant är det lite krångligare för då måste du spara alla kvitton och inte ”råka” kasta det när du köpt något dumt...

Dessa fem tips är väldigt ”lindriga” men om man lever slösaktigt så är det en bra start. Det viktigaste är att man börjar tänka på sina utgifter, ifrågasätter allting lite inför sig själv, för det som är absolut lättast att själv kontrollera är sina egna utgifter. Din inkomst är inte det viktiga i sammanhanget, har du små utgifter kan du lägga undan pengar i alla fall.

Sen vill jag än en gång påpeka att man inte lever sämre för att man sparar pengar. Okej, man behöver inte vara lika extrema som jag och min sambo men även om du gillar att leva lyxigt och köpa prylar och resa utomlands så kan du fortfarande stänga av datorn och tv:n när du inte använder dom utan att känna att du lever som en fattiglapp, eller hur? Prioritera och få kontroll över dina utgifter så får du mer pengar över till det du verkligen vill ha!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra komma igång tips!
LR

Hanna sa...

Ang. elen, har man energisparlampor spar man inte jättemycket på att släcka lampor (även om vi givetvis inte har på dessa i onödan). Mitt tips är att köpa en elmätare för 100 pix o kolla alla apparater hemma. Döm av vår förvåning när vi insåg att enbart micron kostar 700 kr /år att bara ha inpluggad i kontakten utan att micra något. Vi har numera köpt timer till kontakten och vrider på den de 5-10 minuter om dagen använder den. Så spar man både pengar och miljön :)

Fredrik Persson sa...

Tipset om bokföring är enstående bra. Jag har bokfört sedan juni 2003, och jag använder Gnucash. (www.gnucash.org)