onsdag 14 februari 2007

Ska man inte leva nu istället för sen?

Varför ska man leva snålt hela livet bara för att vara miljonär när man är gammal och ändå inte uppskattar alla pengar? Ja, det är en bra fråga, men för min del vill jag gärna äga mitt eget hus och slippa bo i en liten lägenhet och få bidrag när jag är gammal. Det vore inte heller så dumt att ha en så pass stor förmögenhet att man kan leva på avkastningen från den och sluta jobba redan vid 55 till exempel.

Man kan avstå en hel del utan att för den skull må och leva sämre. Man behöver aldrig köpa en ny bil. Man behöver inte köpa ny tv förrän den gamla gått sönder, trots att platta tv är så mycket snyggare och modernare. Grejen är att man mår inte sämre för att man lever lite sparsamt, och det lönar sig verkligen i längden.


Det handlar inte om att bli extremt snål, tänk bara över dina utgifter, stora som små, och fundera på vad som egentligen är onödigt att betala för. Du kommer märka att det är ganska mycket, och de pengarna kan du istället spara undan och glömma bort ett tag. Tror du att du kommer ångra dig? Om du inte köpte en tv för 25 tusen tio år tidigare, blir du arg över de 70 tusen du har nu istället?

Inga kommentarer: