tisdag 20 februari 2007

Är köpa lägenhet en investering?

Många experter säger att om man köper en lägenhet för att bo i så är det konsumtion och inte en investering. Köper man för att hyra ut så är det dock en investering. Fast med tanke på hur mycket priserna har gått upp de senaste tio åren så har det ju visat sig vara en extremt bra affär. Vinsten vid försäljningen har i många fall mer än väl betalat för både avgiften och räntekostnaderna för lånet. Räntan har höjts flera gånger det senaste året men priserna på bostadsrätter är fortfarande på väg uppåt. Det kommer säkert stanna av och kanske även gå ner men om tio år tror jag definitivt att priserna är minst 50% högre än idag. Det räcker för att ha bott ”gratis” under hela den perioden.

Bo måste man göra nånstans, det kan vi vara överens om i alla fall. Om man bor i en hyresrätt så betalar man ungefär lika mycket eller mer i hyra som man betalar ränta och avgift i en bostadsrätt. Säg att man har bott i en lägenhet i 10 år. Flyttar man ut från en hyreslägenhet så är det bara tack och hej och i bästa fall slipper man betala extra för slitaget man orsakat. Om man istället bott i en bostadsrätt så kan man helt plötsligt vara miljonär till på köpet (i alla fall i Stockholm). Riskerna är att räntan skjuter i höjden och att priserna faller, men eftersom man ju lever ett sparsamt liv (eller hur?) och betalar av lånet i snabb takt så har man en buffert för att lätt kunna klara räntehöjningar och priserna går alltid upp igen med tiden.

Synd att det ska vara så svårt att hitta en lägenhet som både känns bra och vars pris inte ökar minst 50% i budgivningen...

1 kommentar:

Anonym sa...

Om man tänker riktigt långsiktigt så är väl fastigheter en riktigt bra investering. Spelar igentligen inte så stor roll vart i konjunkturen köpet gjordes om man tänkt behålla länge länge.

Själv så ser jag nog inte boendet som en investering utan mer som konsumtion.