måndag 7 maj 2007

Spara pengar med hjälp av solenergi

Jag är ganska intresserad av energi som kommer från sol- och vindkraft och jag brukar "fantisera" om att när vi flyttar till hus i framtiden så ska vi bli nästan självförsörjande med elen, med hjälp av solceller, solfångare och kanske vindkraftverk.

Givetvis har jag även funderat lite på hur mycket man kan göra i en lägenhet. Vår nya lägenhet kommer att ha balkong mot söder och varför inte ställa upp en solpanel där... Den kan ladda upp några batterier under soliga dagar och batterierna kan driva belysningen inomhus på kvällarna.

Tyvärr är priserna på såna grejer alldeles för höga så det ligger nog rätt långt in i framtiden.

5 kommentarer:

Caffe sa...

Verkar som vi brukar tänka i samma banor, men som sagt priserna måste sjunka och solpanelernas effektivitet öka för även om man kan avvara några kubik för batterier så är takytan begränsad för celler. Och så är priset på tok för högt.

Fredrik Persson sa...

Det där lönar sig förmodligen inte. Vad jag vet så har du betalat mer för solpanelen när den är utsliten och inte levererar el längre, än vad du skulle betalat för elen om du tagit den ur eluttaget i väggen.

Jag kan ha fel, men jag vill minnas att det är där man brukar landa när man räknar på sånt där.

Snåljåp sa...

Ja, i dagsläget lär det vara alldeles för dyrt. I alla fall om syftet är att spara pengar.

Jag har läst att de ultraeffektiva solcellerna som sitter på satelliter i rymden gör av med mer energi i tillverkningen än de levererar tillbaks under hela sin livstid. Det låter ju rätt oroväckande, hoppas det inte är lika illa med "vanliga" solceller.

susanne sa...

Solarventi http://www.solarventi.dk/pages.asp?p=1&la=2
har solfångar som värmer upp luft och pumpar in. Något som jag funderar på att installera för att värma upp en källare. Ett bra alternativ till elvärme.
Men att göra solel är nog inte ekonomiskt försvarbart.

Fredrik S sa...

Jag köpte "miljömärkt el" i ett antal år, elbolaget köpte in den mängden miljömärkt el som deras kunder använde. Dvs vind- eller vattenkraft enbart. Tyvärr kostade den ca 25-50% mera, men det kändes rätt. Nu har vi flyttat till eluppvärmt hus, och jag tvingas köpa den billigaste elen, eftersom kostnadsökningen blivit så betydande.