söndag 20 maj 2007

Det är lätt att spara

Jag har märkt att folk i allmänhet (tex olika jobbarkompisar) ganska ofta klagar på att dom inte har några pengar kvar. Till exempel den 15:e i månaden kan någon säga att dom har 200 kvar att leva på fram till lön. Det här är unga killar utan familj som kostar pengar, men uppenbarligen prioriterar dom något annat än att spara. Det intressanta är att dom klagar över att pengarna inte räcker till, dom verkar inte förstå att det är dom själva som har valt att spendera mer än vad dom borde. Det är dålig ekonomi. Man behöver inte ha hög lön för att ha bra ekonomi. Ekonomi handlar helt enkelt om att hushålla med det man har.

Vi sparar sisådär 80% av nettolönen varje månad och det känns inte speciellt jobbigt. Man kommer snabbt in i det och det är faktiskt en väldigt tilfredsställande känsla när man tänker efter. När jag är på jobbet och sliter så vet jag att större delen av pengarna (netto då...) kommer att gå till mig själv istället för till krogägare, biografägare, osv. Tänker man så så är det verkligen inte svårt att spara.

3 kommentarer:

Fattiglappen sa...

80% av nettolönen?

Jag orkar inte leta bland inläggen. Men på ett ungefär. Hur mycket tjänar ni ihop.

För att ifall jag och min sambo skulle bara spendera 20% av nettolönen så skulle vi hamna på 6000:-.
och av de så skulle 3000:- gå till avgift+ränta och
3000:- till matkontot.

Snåljåp sa...

Vi tjänar ca 40 tusen tillsammans efter skatt så 20% av det blir ju 8000. Vi brukar göra av med ca 7-8 tusen varje månad.

Fredrik S sa...

Oj, så din sambo tjänar typ 36.000 brutto, inte så svårt att lägga undan extra mycket då! :)