söndag 6 maj 2007

Jag tror inte på att spara åt barnen

I en artikel i DN skriver dom om att spara pengar till sina barn och de vill visa att även mycket små summor som man lägger undan varje månad växer och blir rejält med pengar efter ett antal år. De skriver till exempel att det räcker att spara 45 kronor i månaden i 18 år för att barnet senare ska kunna ha råd att ta körkort.

Det exemplet är bra som ett exempel, det visar att små pengar blir stora tack vare lång tid och ränta på ränta, precis som jag gett exempel på många gånger. Men jag tror även att såna specifika besparingar är ganska värdelösa i praktiken. Jag tror inget barn skulle bli speciellt mycket lyckligare av att få en klumpsumma till körkort när de fyller 18. Och vad skulle de lära sig av det? Om man bara ber mamma så löser det sig?

Jag tror det är mycket bättre att låta barnen spara själva, oavsett om pengarna kommer från föräldrarna eller från extrajobb. Då betyder det verkligen något senare när barnet spenderar pengarna för han eller hon vet verkligen hur pengarna kom till och hur jobbigt det var att spara ihop dom.

De allra flesta riktigt rika i världen har jobbat ihop sin egen förmögenhet utan hjälp från föräldrarna. Barn som föds rika brukar sällan lyckas lika bra, kanske för att de saknar respekten för pengar eftersom de aldrig varit panka.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Mnja, det där är en sanning som inte alltid stämmer...Jag har rika föräldrar men har ändå haft sommarjobb sen jag var 17 som jag har skaffat själv. Jag har pluggat till en bra utbildning, tjänar bra men sitter fast i en rutten hyresrätt och försöker förgäves ta mig in på bostadsmarknaden. De av mina vänner som har bostadsrätter eller villor har i princip allihop börjat med en bostadsrättslägenhet som mamma och pappa betalat och nu sitter de i sina 5-miljonersvillor med hjälp av mammas och pappas pengar medan jag- en self-made civilingenjör sitter och gråter i förorten...Men jobba och spara kan jag, dock inte flera miljoner!

Anonym sa...

Att de flesta riktigt rika har jobbat ihop sin förmögenhet har du fel i.

Fredrik Persson sa...

Nej, Anonym, det är DU som har fel. Ta och läs den här boken;

http://www.amazon.com/Millionaire-Next-Door-Surprising-Americas/dp/0743420373

managerwest sa...

Du har helt rätt i att barnen själva ska lära sig spara. Men dock tycker jag att föräldrarna ska spara åt barnen ända upp i 12 år åldern. Sedan får man öka på deras "veckopeng" och lära dem att spara. Det måste också förklaras varför sparandet är så bra, annars känner de sig bestulna på pengar och kommer i framtiden vara negativa till att spara.

Diversifierad sa...

Jag tror det finns mer att vinna på att ge barnen ett sunt förhållningssätt till pengar än att ge dom massa pengar. Jag skrev mer om det i anslutning till en bra artikel för några veckor sen:

Lär barnen fiska

Lillan sa...

Det ena utesluter ju inte det andra. Jag tänker spara till mina barn men jag tänker även lära dom vikten av eget sparande.