fredag 22 juni 2007

A-kassa behövs inte!

I alla fall inte för mig, eftersom jag ändå ska studera på heltid snart.

Jag läste i DN att en kvarts miljon människor har gått ur a-kassan och för många är det nog en väldigt dålig affär eftersom folk ganska ofta blir arbetslösa.

Men att göra a-kassan obligatorisk tror jag inte på, jag trodde nuvarande regeringen var för valfrihet.

12 kommentarer:

Admin sa...

Jag tycker det är en utmärkt idé att göra den obligatorisk, eftersom alternativet ofta inte blir "ingen inkomst" för de som blir arbetslösa, utan socialbidrag. De snålade alltså in på att betala a-kassan och får sedan skattepengar.

Jag hoppas dock verkligen inte den blir obligatorisk för studenter även om man jobbar extra...

Snåljåp sa...

Jo, det har du nog rätt i. Men det borde som sagt finnas en mängd undantag, för tex studenter.

Anonym sa...

Att göra A-kassan obligatorisk är rent ut sagt idiotisk.
Man borde givetvis få välja om man villa ha en arbetslöshetsförsäkring eller inte.
Själv har jag ett arbete där risken att bli arbetslös är minimal.
Och om jag ändå skulle bli arbetslös så måste jag väl försöka hitta på något annat.
Jag har tillräckligt med pengar så att jag skulle klara mig i alla fall 3 månader utan arbete.
Får man inget arbete så beror det på att man inte vill ha något arbete.
Så enkelt är det.

Anonym sa...

Självklart ska det finnas massa undantag. Just ni ska ju inte behöva betala. Lyssna hur ni låter!

Rent krasst finns det två grupper som knappast tjänar på att vara med i a-kassan. De med säkra jobb (värmeverket jag jobbar på kommer inte att slå igen) och de med låga inkomster. Har man 16' i inkomst så betalar man en väldigt hög premie för att få några hundralappar över socialbidragsnormen vid arbetslöshet.

Sedan är det ju facken som övertalar sina medlemmar att stanna kvar i facket men skippa a-kassan. Mer cyniskt än så blir det inte!

Anonym sa...

anonym:

Prislappen på a-kassan torde vara beroende av arbetslösheten i sektorn den avser; de som arbetar i sektorer med låg arbetslöshet bör alltså ha billigare a-kassa.

Anonym sa...

Tänk vad okunnigheten har brett ut sig parallellt med föraktet. Det går lätt att snacka om sånt man inte vet nåt om men kom igen ni hormonstinna valpar när ni fyllt 50 och har barn och familj att ta hand om.Vad skulle ni göra när arbetsgivaren helt cyniskt flyttar utomlands trots stora vinster ?

Även om min mångåriga erfarenhet skulle knocka er på en arbetsplats så är det få arbetsgivare som anställer folk över 50 för att det kostar extra i pensionsavsättningar !!

Samtidigt kan jag inte sluta förvånas över dem som tror att det ska finnas jobb till alla !!
Hur jävla blåögda är ni ?
Vet ni inte att vi har ett ekonomiskt system som är baserat på ett minimum av 4% arbetslöshet ?
Läs på, avskaffa okunnigheten INNAN ni öppnar brödluckan.

Anonym sa...

Hur i hela friden kan det finnas så många människor som inte begriper att ett uträde ur A-kassan kan uppfattas som vettigt nu när nyanställningsvågen glider över landet. Då dyker det plötsligt upp en hoper människor vars framförsikt sträcker sig till strax framför nästippen.

Hur ska alla dessa människor, som valt att gå ur A-kassan, försöja sig när konjunkturen plötsligt vänder? När det inte finns arbete att finna?

Det är enkelt för egocentrerade nyliberaler att hävda att arbete finns bara man vill - nu ja, men råder samma förhållanden för alltid?

Anonym sa...

Gör a-kassan till en försäkring som gäller för alla, baka in den i skatten och lägg ner all jävla värdelöst dyr administration som finns idag och kostar hundratals miljoner.

Och givetvis måste man när man blir arbetslös i vanlig ordning ansöka om a-kassa och visa att man jobbat osv. men genom en form av kollektivanslutning så kommer saker och ting att kosta bra mycket mindra att driva...

Ann Onym

Admin sa...

Ann Onym: Det tycker jag var riktigt bra sagt, håller med dig på varje punkt.

Anonym sa...

Avsikten med ett obligatorium är mer att knäcka facken, dvs de reella politiska motståndarna, än tankar på ekonomi för löntagare.

Johan Tjäder sa...

En obligatorisk skattefinansierad a-kassa är fackets våta dröm. Då kan man driva hur höga lönekrav som helst, och skicka notan till skattebetalarna.

En frivillig a-kassa och ett förbud mot kollektivt avtalade bindande minimilöneregler är vad som behövs

Vänstern och facket har låtit svenska folket leva i det narkotikarus som kallas den "solidariska" lönepolitiken. Nu återstår det och se om den borgerliga regeringen vågar hålla emot fackets abstinensbesvär eller om man blir tvungen att ge efter.

Unknown sa...

Som egenföretagare är det ytterst svårt att vid behov utnyttja vare sig a-kassa eller övrigt socialt skyddsnät. I praktiken måste man lägga ned företaget vilket i sig är en arbetsam åtgärd som kostar pengar.