söndag 29 april 2007

Spara länge och bli stenrik

Jag är ibland ganska irriterad över att jag så länge levt i tron om att man aldrig kan bli rik på vanligt arbete. Det var ju det min pappa brukade säga och jag trodde givetvis på det. Det låter ganska rimligt om man inte räknar efter. Om man räknar efter ser man att det faktiskt är väldigt möjligt, men det kräver förstås att man sparar ganska länge.

Sparar man ca 13400 kronor i månaden med 11,2% avkastning på börsen (det är den genomsnittliga avkastningen de senaste 50 åren) så har man efter 40 år (anta att man arbetar så länge) en förmögenhet på 100 miljoner kronor.

Kanske orealistiska siffror men det visar i alla fall att en förhållandevis liten summa varje månad blir oerhörda summor med tiden.

5 kommentarer:

Jim sa...

En blogg, och ett inlägg i min smak!

Anonym sa...

Ska 13400 kr i månaden vara en liten??? summa att spara?

Snåljåp sa...

jim: Kul att du gillar bloggen!

anonym: 13400 är mycket pengar men i jämförelse med 100 miljoner är det nästan ingenting. Även om man sparar mindre blir det ju väldigt mycket i slutändan.

Finanskvinnan sa...

Haha, bra exempel. Med "vanligt" (och här räknar jag med lön upp till 20 000/månad) arbete kan man faktiskt inte spara så mycket om man inte bor hemma. Är "man" två personer som ni är går det naturligtvis.

dålig idé sa...

kul och leva super snålt i 40 år :)

hellre 20 år och ha spara ihop ca 50 mille !!