tisdag 29 juni 2010

Skjut upp alla inköp

En metod som är otroligt effektiv om man vill spara pengar är att skjuta upp alla inköp. Motstå frestelsen att göra impulsköp. När du går och handlar, köp bara sånt som du tänkt köpa innan du gick och handlade.

Ju dyrare grej man vill köpa, desto längre tid bör man fundera över köpet. Ofta slutar det med att man tappar intresset och inte köper den över huvud taget. Det måste ju betyda att man inte behövde prylen till att börja med.

Vi har ingen tv till exempel. Nån gång har jag blivit lite sugen på att köpa en, mest för att dom sjunker snabbt i pris och att det plötsligt ser väldigt billigt ut. Genom att motstå impulsen att köpa direkt och istället fundera på saken i nån vecka, så kommer jag fram till följande:

1. Jag ser aldrig på tv (eftersom jag inte har nån)
2. Om jag har en tv så börjar jag titta på tv (slöseri med tid)
3. Om det är billigt nu så är det ännu billigare nästa år

Det blir alltså ingen tv.

En annan sak jag är ganska sugen på är någon slags smartphone, typ iphone eller hellre nån Android-baserad sak. Där kan jag dessutom rada upp en massa bra argument om att jag kan jobba bättre när jag är ute. Svara på kunders mail osv.

Efter några veckors funderande har jag insett följande:

1. Dom är väldigt dyra
2. Jag har dator på jobbet och hemma så jag kan svara på mail i alla fall
3. Jag befinner mig i övrigt sällan "ute" och saknar behov av både smartphone och laptop
4. Det är mest en cool grej

Ingen smartphone. 5000 kr till på sparkontot.

5 kommentarer:

Pengar och cash sa...

Det där med att man tappar intresset är mycket sant, det händer mig ofta. Många saker jag skulle vilja köpa men som jag egentligen inte behöver. Jag kan finna andra sätt att klara mig utan många hjälpmedel och prylar.

Men det bästa man kan göra är att verkligen ta en lång funderare innan man skall köpa nåt, och ofta så kommer man fram till att saken inte behövs.

Grön sa...

Har du aldrig haft en smartphone så behöver du ingen. Har du en gång haft en så klarar du dig inte utan den..

Fredrik - Självförsvarsbloggen sa...

Det förutsätter väl också att man "köper" den i alla fall. Dvs stoppar undan den tänkta summan. Inte behåller pengarna utan iväg till sitt sparande?

/Fredrik - Självörsvarsbloggen

Andreas Ekman sa...

Bland dem första tipsen jag fick angående pengar och inhandling var att man aldrig ska gå och handla mat på fastande mage, för då ökar risken att man köper sånt man inte behöver. Denna princip anser jag att man kan fastställa på många fler områden!

Det du säger om att de är billigare nästa år, så kan man ju agera men om du tänker så om allt så kommer du aldrig att köpa någonting, vilket är positivt om man ska spara pengar men man måste ju leva med

Snåljåp sa...

Grön, det du skriver är nog helt rätt och det är också en stor anledning till att jag tvekar. Jag vet inte om jag vill skaffa mig det beroendet det kommer innebära. Kanske är det ett positivt beroende, kanske är det bara ineffektivt och tidsödande.

Fredrik, fast är det nån skillnad på att behålla pengarna och att spara pengarna? :) För mig innebär det defintivt att jag får 5000 kr mer över om jag inte köper en smartphone, eftersom jag inte kommer köpa något annat för den summan istället.

Andreas: Det om att det är billigare nästa år var mest en kommentar till det faktum att jag ibland blir tv-sugen när jag ser i reklambladet att det är billigt. Om mitt köpsug mest grundas på att jag får betala ett lågt pris, tycker jag att argumentet om att det är billigare nästa år funkar. :)