söndag 27 juni 2010

Jag har inte tid att jobba

Jag håller på att försöka lära mig mer om att jobba effektivt och att inte skjuta upp saker. Det fungerar bättre och bättre och jag har lite lättare idag att få saker gjorda än tidigare. Jag har bestämt mig för att jag alltid ska sträva efter att göra det viktigaste först. Det innebär att jag varje dag, eller helst kvällen innan, går igenom dagens/morgondagens uppgifter och rangordnar dom efter hur viktiga dom är. Sen när jag väl sätter mig för att jobba så tar jag den viktigaste punkten och gör klart den.

Oftast är den viktigaste uppgiften även den jobbigaste och tråkigaste, men eftersom det måste göras så hoppas jag att jag vänjer mig vid det arbetssättet. Tidigare har jag alltid börjat lite lugnt med att kolla igenom diverse bloggar och nyhetssiter och sen slösurfat en stund till, innan jag börjat beta av dom enklaste arbetsuppgifterna. Det var VD:n på mitt jobb som tipsade om att man alltid skulle börja med dom enklaste uppgifterna först för att få dom ur världen, så man kan koncentrera sig på dom stora sakerna med full kraft sen. Jag köpte det då, men har nu ändrat uppfattning och tycker att hans variant är dålig.

Om man alltid börjar med det enklaste först så får man helt enkelt som vana att alltid göra det lättaste först. Och skulle det vara så att man har tusen enkla och obetydliga uppgifter så kommer det vara det enda man sysslar med. Istället måste det vara mycket bättre att direkt ta tag i det som gör nån skillnad. Därefter, om det finns tid kvar, kan man göra det enkla.

Allting bra så här långt. Jag börjar få rätt attityd och inställning. Problemet är dock att jag inte har någon energi. När jag kommer hem från jobbet på kvällen och har ätit middag, så är jag helt slut. Jag orkar inte ta tag i den allra viktigaste punkten utan vill hellre lägga mig under skrivbordet och sova. Helgerna är inte mycket bättre dom för då är jag väldigt seg och vill verkligen vila.

Nästa steg är alltså att försöka hitta kraft för att över huvud taget klara av att vara effektiv och produktiv. Det jag drömmer om är förstås att sluta mitt dagjobb, eller i alla fall gå ner i tid. Nästa gång vi har dåligt med jobb på jobbet så ska jag föreslå för min chef att jag vill vara ledig två tre dagar i veckan. Det hoppas jag kommer göra all skillnad.

5 kommentarer:

Karl sa...

Du skriver i högerkanten:
"Lägenheter: ~2520000 kr

(Vi har två lägenheter. Redovisat värde är uppskattat marknadsvärde minus 10%)

När du sedan beräknar tillgångar - skulder anger du dryga 2 Mkr. Har du då inkluderat att ni har en latent skatteskuld för värdeökningen på lägenheterna?

Jag antar att ni har haft värdeökning på lägenheterna (dvs uppskattat marknadspris är högre än det ni betalade för lägenheterna. I så fall har ni en skatteskuld som ni inte kommer ifrån. I dagens läge 22% i skatt på värdeökningen.

Martin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Pengar och cash sa...

Har fått inlägget ovan jag med. Tror dock inte killen är seriös. Är mer reklam för hemsidan som nämns i inlägget. Nån som försöker göra spam lite smidigare.

Kul att du börjat blogga igen.

Snåljåp sa...

Karl: Du har rätt om skatten. Värdet jag uppgett där är vad vi betalade för lägenheterna. I praktiken har dock priserna gått upp så skulle vi sälja nu så blir det skatt förstås.

Snåljåp sa...

Pengar och cash: Jag är iofs inte emot smidigt gjort spam i sig men eftersom du påpekar det så tog jag bort reklamen. :)