tisdag 1 juli 2008

Varför inte leva i lyx redan nu?

Vi har ju lyckats spara så mycket som 40 tusen i månaden i ett par år nu. Skulle vi istället spendera alla pengarna varje månad så skulle vi kunna leva ett riktigt lyxliv! Aldrig behöva laga mat, inte kolla så mycket på priser när man handlar nåt. Ha en fin bil och inte behöva cykla eller åka buss. Vi hade fått låna mer pengar till lägenheten och betala några fler tusenlappar i räntor varje månad, men det hade kanske kvittat i sammanhanget.

Jag skulle tro att de allra flesta människor anpassar sin konsumtion efter inkomsten de har, dvs om de får högre lön så ökar de automatiskt sina levnadskostnader.

Frågan är ju vad man ska ha en massa pengar till om man ändå aldrig använder dom till något. I vårt fall så går de mesta av pengarna till lägenheten, och det leder ju till mindre räntekostnader och därmed lägre boendekostnad totalt sett, och alltså mer pengar över.

Utan banklån, och med en massa pengar på banken (eller i aktier) så får man avkastning i form av bankränta eller aktieutdelning. Till slut har man så mycket avkastning från sina sparade pengar att det helt betalar för de utgifter man har varje månad. Då kan man dessutom kalla sig ekonomiskt oberoende.

Ibland känner jag att jag inte har nån lust att snåla så mycket. Det vore skönt att åka på semester nånstans utan att behöva diskutera om vi har råd eller inte. För vi har råd! Det spelar ingen roll om vi en månad sparar 35 istället för 40 tusen, tycker jag.

Vi har faktiskt varit på utlandssemester två gånger sen bloggen startade... jag har inte velat skriva om det tidigare, för det är inte riktigt passande för en snålbloggare. :) Och inte bara det, när vi var på semester så åt vi inte bönor direkt ur burken på hotellrummet.

5 kommentarer:

Skilling Banco sa...

Säg som Dave Ramsey: "Live like noone else, so that later you can live like noone else".

Han menar att om man för en tid lever på ris och bönor, kan man sedan leva i överflöd resten av sitt liv. Ni verkar vara Dave Ramsey-filosofin personifierade! :-)

Anonym sa...

Gillar detta inlägg!
Påminner om våra egna tankar en hel del också.
Det viktigaste tror jag är att inte jämföra sig med andra utan göra det man själv känner för.
LR

sofia sa...

Hi Hi! Där ser man...

Familjeekonomi.se sa...

Miljonen kommer väl till användning när du ska köpa hus/lägenhet.
Vore vansinne att spendera pengarna, att köpa en bostad är dyrt, (tror dock att priserna kommer att fortsätta att gå ner) antag att du köper ngt för 2,5 Mkr, du kanske skjuter till 700 000 i kontantinsats, då har du sedan en buffert för oförutsedda utgifter/ konsumtion/sparande etc.

Snåljåp sa...

Vi kommer fortsätta spara även efter lägenhetsköpet, så vi behöver inte spara undan någon speciellt stor buffert. Vi lägger allt på lägenheten (betala för lägenheten plus en massa möbler) nu direkt och börjar om från nästan noll igen.