onsdag 2 juli 2008

Viktigast att vara lycklig

Jag skrev för ett par dar sen att man blir lycklig av att ha mycket pengar. Det är sant, men det betyder inte nödvändigtvis att mycket pengar är det enda sättet att bli lycklig, eller att det ens funkar för alla. Jag skulle vilja påstå att det absolut viktigaste i livet är att vara lycklig. För om man inte är lycklig spelar det ingen roll hur mycket pengar man har, man mår ju inte bra.

Jag är övertygad om att det finns förhållandevis fattiga människor som är otroligt lyckliga med sina liv. Jag menar inte de som svälter, utan de som lever enkelt med små medel, och inte har så höga krav på sig själva. För dom kanske mer pengar skulle innebära mer problem, med oro, avundsjuka osv.

Idag känner jag mig ganska lycklig. Det är ändå några grejer som behöver falla på plats innan jag kan känna mig helt nöjd. Främst är det väl jobbet. Det är dåligt betalt och lång resväg. Det är faktiskt främst resvägen som jag inte är nöjd med. Trots att jobbet är okvalificerat och ger dåligt betalt så är det resvägen som stör mest. Åker jag kollektivt så får jag lägga nästan tre timmar om dagen bara på att transportera mig till och från jobbet, och det känns som slöseri. Jag vill kunna cykla till jobbet på 10 minuter. Givetvis vill jag ha lite mer utmanande och intressanta arbetsuppgifter också.

Vårt boende är jag definitivt missnöjd med (studentrum) men vi har ju köpt lägenhet så det problemet är snart ur världen hoppas jag.

Men lycka har nog egentligen ganska lite med det materiella att göra. Det går alltid att hitta nåt att klaga över och om man känner sig deprimerad för sånt så är man illa ute. Det är mycket enklare om man bara försöker gilla det man har så gott det går.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kommer ni lägga alla sparade pengar i den lya lägenheten och börja om med sparandet från noll?

Hur dåligt betalt jobb kan du ha om du lyckas spara ihop så pass mkt pengar varje månad? ;)

En annan försöker hålla i pengarna, men faller för ofta i fällan "ta vara på livet" och det handlar ofta om att spendera pengar. I form av resor och upplevelse. Sällan i form av prylar. Även om det händer. Men då endast i form av att t ex byta ut en tv, stereo och en soffa som man haft i 10 år.

Jakob sa...

Som jag ser det är pengar i sig inte viktigt utan vad de medför och dessa saker som det medför är sådana som onekligen kan göra många människor lyckligare. Saker som frihet, trygghet och möjligheten att hjälpa andra.

Snåljåp sa...

anonym: Vi tänker lägga nästan alla pengar på lägenheten. Lite måste vi ha kvar så vi kan köpa möbler och sånt också.

Jakob: sant! För min egen del är det nog tryggheten som känns som den största skillnaden mot förut. Nu vet jag att jag överlever om jag skulle bli arbetslös eller sjuk.