torsdag 10 juli 2008

Räkna lägenhet som tillgång?

Nu kan vi för ett kort ögonblick kalla oss för miljonärer (även om vi är två som delar på en). Snart är vi vanliga svenssons igen.

Lägenheten måste ju ändå räknas som en tillgång, men det är inte förrän efter man sålt den som man är säker på hur mycket den var värd. Så det känns fel att räkna med den till sin totala förmögenhet. Alltså kan man inte kalla sig miljonär bara för att man äger en lägenhet för två miljoner och bara har lån på en miljon.

Egentligen är det samma sak med aktier och fonder, tycker jag. Det är inte förrän efter man sålt som man vet hur mycket pengar man fick. En enorm skillnad är dock att man kan sälja aktierna inom några minuter i normala fall, medans det för lägenheten kan ta nån månad.

På grund av detta kommer det stå ett jättestort negativt tal där uppe till höger, efter sommaren. Men jag kommer ändå notera lägenhetens uppskattade värde och även visa en siffra på hur mycket vi skulle kunna ha om vi sålde "idag".

Pengarna som är bundna i lägenheten kommer vi förmodligen aldrig att se röken av igen. Så småningom lär vi byta till en större lägenhet, kanske med mer lån, och senare ett stort hus, kanske med mer lån. Snart får ni se oss i Lyxfällan på tv! Skämt åsido, lån kan vara ett väldigt bra verktyg och inget man automatiskt måste vara rädd för.

Inga kommentarer: