onsdag 9 juli 2008

Börja om från noll igen

Det tog två år från 0 till 1 miljon. Nu kommer vi gå ner till 0 igen. Eller egentligen minus 1 miljon förstås, men det som syns på kontot månaden för lägenhetsköpet lär vara ganska nära 0.

Vi får alltså göra en omstart med sparandet. Jag funderar lite på om vi kommer känna oss mindre säkra då jämfört med nu. 1 miljon på banken eller 1 miljon skuld. Vilket känns mest tillfredsställande? Jag tror fördelarna överväger trots allt, och jag lär känna mig väldigt nöjd ändå.

Det ska bli spännande att se hur snabbt det går att spara ihop till miljon nummer två. :)

5 kommentarer:

Jakob sa...

Normalt brukar man ju säga att den första miljonen är den som tar längst tid. Men då är ju tanken att denna miljon sedan ska jobba åt en, inte att man ska börja om från 0 i jakten på nästa.

Men det viktigaste är inte att ha mest pengar på kontot utan att leva det liv man trivs bäst med och det inkluderar naturligtvis även bostad.

Anonym sa...

Hej!

Har jag förstått det rätt att ni har köpt en lägenhet för 2 miljoner och lånade 1 miljon??

Hur hög räntekostnad får ni isf på lägenheten?

Snåljåp sa...

Jakob, det kan nog ta tid innan vi kan låta pengarna jobba åt oss på det sättet. Först ska skulden betalas och sen lär vi väl antagligen flytta till större och dyrare flera gånger.

Två personer i en etta på 20 kvadrat kanske är bra för ekonomin, men inte så mycket annat. :)

anonym, det stämmer. Räntekostnaderna är ca 5600 kronor i månaden innan skatteavdrag.

Anonym sa...

Funderade ni aldrig på att spara ihop till hela lånesumman, behålla detta kapital, låna och sedan låta avkastningen på kapitalet betala räntan på lånet. Dvs låta avkastningen på en tillgång betala förvärvandet av bostaden (kan bli en tillgång senare).

Jag gjorde så, utdelningen på aktierna överträffade med råge räntekostnaderna under lågränte-perioden (nu är det ju ett annat läge som bekant) mellanskillnaden amorterade jag extra för.

jag gör mig aldrig av med något som ger kassaflöde. Omplacerar endast. Gillar inte fonder av den anledningen, oftast dålig eller ingen avkastning.

CASH(FLOW) IS KING !

Snåljåp sa...

Det vore skönt om vi kunde spara ihop ännu mer, men vi har redan bott alldeles för länge i en alldeles för liten lägenhet så det är inget alternativ att vänta ännu längre tyvärr.