fredag 4 juli 2008

Olika kostnader att se över

Det allra lättaste sättet att spara är att se över sina utgifter.

Maten är en kostnad där man kan spara ganska mycket. Vi ligger stabilt på ca 1500 kronor per månad för två personer. Det går att snåla ännu mer, vi äter inte på något sätt dåligt. Däremot undviker vi sånt som brukar vara dyrt och kör mycket billiga råvaror som potatis, lök, morötter osv. Vi köper väldigt sällan godis och kakor och sånt, så där sparar vi in en del. Jag tror vi kommer ligga kvar på 1500 i månaden för maten även i fortsättningen, för jag tycker vi äter bra mat idag.

Vi äter mycket sällan ute. Det kanske blir en gång varannan månad. Det behöver inte ta speciellt lång tid att laga mat och göra matlådor. I värsta fall kan man ju koka spagetti och färdigstekta köttbullar till det (som man låter koka med i pastavattnet i ett par minuter mot slutet :)). Grymt snabbt och billigt. Fast det blir mest när jag lagar mat till mig själv som det blir sån mat. Vi brukar alltid laga mat tillsammans varje kväll och då blir det lite mer "riktig" mat.

Elen är en annan punkt där man kan spara lite, men inte alls lika mycket som maten, eftersom det mesta av elräkningen ändå är fasta avgifter. Man bör ändå få rutin i att stänga av datorn när man inte använder den, och likaså tv:n och alla lampor. Det här är inget som är svårt att göra, man får in vanan väldigt snabbt och då har man helt plötsligt sparat nån gratis tusenlapp på ett år.

Bil ska man undvika till varje pris. Även om man köper en billig bil som drar lite bensin, och så vidare, så kostar det massor. Man kan inte undvika skatt och försäkring, och ofta får man även betala för parkering på ett eller annat sätt. Visst är det grymt bekvämt att ha bil, men vill man spara pengar bör man verkligen tänka efter en extra gång innan man skaffar bil.

Prylar är oftast onödiga. Sluta upp med att köp ny mobiltelefon två gånger om året. Datorn behöver heller inte uppgraderas hela tiden. Visst är det roligt att packa upp nya grejer, men för tusan, man behöver det sällan. Man måste inte sluta upp helt med att köpa grejer, men man kan ju försöka börja tänka efter några extra gånger innan man köper dom där nya prylarna.

Tidningsprenumerationer kostar en hel del i längden, och nuförtiden finns det ändå så pass mycket att läsa på nätet att man kanske inte ens behöver den där tidningen längre. Det gäller givetvis även morgontidningen. Ta för vana att läsa nyheter på nätet och lyssna på radio istället för att läsa den där papperstidningen på morgonen. Man sparar 2500 om året om man slutar prenumerera på DN.

Jag fyller på med nya inlägg när jag kommer på nåt mer sätt att spara pengar på.

6 kommentarer:

Per Penning sa...

Ja, bilar ska man undvika, helt klart. Dyra eländen.

Anonym sa...

Tack för tipsen! Det finns ju sammantaget en hel del slantar att spara. Lycka till med lägenheten! / Andreas

Susanne sa...

Spara vatten och se över sophämtningen, det gäller oss med egen fastighet kanske inte de som bor i lägenhet.
Jag komposterar, sopsorterar och har hämtning en gång i månaden.

Snåljåp sa...

Vi är en av ca 120 lägenheter i föreningen så vår del av vattenförbrukningen borde vara under 1% totalt sett. Klar att det finns pengar att spara om alla ser till att snåla på vattnet, men jag tror faktiskt inte att det går att spara speciellt mycket på sånt som redan ingår i avgiften och man inte betalar extra för. Eftersom det inte syns att det kostar så känner man inte direkt nån press på sig att spara.

Givetvis bör man spara på vattnet i alla fall, av miljöskäl om inte annat. Där tänker jag dock inte anstränga mig speciellt hårt, dvs spara men inte snåla.

In need of money - lär dig spara & tjäna pengar sa...

Att vara ekonomisk i alla ära, men jag tycker inte att man skall snåla alltför mycket på maten. Det är så oerhört viktigt vad man äter och dessutom förgyller mat livet och speciella stunder enligt mig.

Anonym sa...

Jadu, bilar kostar massor, köpte min första i november och den var riktigt billig och drar väldigt lite(0,6 milen stadskörning och knappa halvlitern landsvägskörning) men jag vill inte tänka på hur mycket jag lagt ut på den- på mindre än ett år! Nu bor jag så att jag måste ha bil för att ha nåt (roligt) liv, lokaltrafiken är usel häromkring och det är inte roligt att vara beroende av att andra hämtar och skjutsar en...

Lever i övrigt väldigt billigt, och har kunnat spara ihop en hel del sen jag började arbeta. Var dock på en långresa tidigare i år och då gick en hel del av besparingarna, men det var det värt! Min filosofi är att spara in på det som är onödigt och oviktigt(för mig) för att kunna göra vad jag verkligen vill när jag vill det!

Är långt ifrån en miljon dock och är väldigt imponerad av att ni lyckats med det!