torsdag 1 juli 2010

Köp mat som är billig

Ett mycket bra knep för att minska sin matkostnad varje månad är att köpa sånt som är billigt. Låter kanske som ett lite väl enkelt och korkat tips? Men faktum är att det gör all skillnad när det gäller att spara pengar på maten.

Jag är kass på att laga mat. Om jag ska göra nånting lite extra så brukar jag hitta nåt recept på nätet och sen handla utifrån det receptet. Gör man på det sättet så är det svårt att ta någon hänsyn till priset, för om det ska vara till exempel paprika i maten så får jag köpa det även om den kostar 80 kronor per kilo.

Det är dock som tur är inte jag som handlar maten utan min sambo. Hon går till affären utan att ha exakt klart för sig vad hon ska laga för mat senare på kvällen. Hon köper det som är billigt för dagen eller för säsongen.

Det behöver inte betyda att man köper sämre kvalitet utan helt enkelt bara att man undviker att köpa det som är dyrt. Köp inte vattenmelon när den kostar 25 kr/kg utan vänta tills den kostar 4 istället. Den brukar dessutom smaka bättre eftersom det är precis rätt säsong just när den är som billigast.

Var heller inte rädd för att köpa mat med kort datum. En köttbit som legat i kylen sen igår är inte sämre än en dagsfärsk. Däremot är den billigare.

Om all mat man köper är 25% billigare än normalt så blir givetvis matkostnaden 25% lägre per månad. I många fall kan man spara tusenlappar på att se över sina matköparrutiner.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Helt rätt, själv köper jag ofta med kort datum, faktum är att kött som säljs i Svenska butiker vanligen är 'för färskt' dvs det skulle vara godare om det fick ligga några dagar till! Det är också sant att grönsaker i säsong är myckeet billigare och godare. Grönsker som inte är i säsong är dyra och dåliga...ingen bra kombination tycker jag! / Oskar

Anonym sa...

Ville även lägga till att tex på grillen är en fläskarré godare än filé och en entrecote godare än oxfilé. Men vilken är dyrast? Dyrt och dåligt...ingen vidare kombination:-) / Oskar

Snåljåp sa...

Jag har också lärt mig att lite billigare kött kan vara bättre ibland. Mer smak helt enkelt.

Magnus Persson sa...

Billigt kött är för övrigt perfekt som grytmat. Visserligen kan det vara segt när man grillar eller snabblagar de lite rejälare bitarna, men får det ligga i långkok och koka sönder ordentligt så lösgörs mängder med smak som satt i de sega bitarna.

Anonym sa...

Det är så dem gör på kinarestaurangerna. Varning! Läs inte vidare om du gillar kina mat ;)


Dem köper de billigaste tänkbara köttet och lägger skiten i stärkelse i 3 dagar eller mer sen är allting i byttan mört ;)

Fredrik Sohlberg sa...

1) Byt de dyra ingredienserna i matretter mot billiga och liknande (brukar jag göra även innan jag gjort receptet en första gång ens).

2) grishals, eller som upplänningarna vill kalla det karré är fint att grilla. Vid grillning välj gärna kött med fett omkring, eller insprängt i det, ta aldrig bort fettet innan du grillar. Själv grillar jag mycket lamm som passar utmärkt på grillen. Antar att tillgången på bra lamm fortfarande är dålig i Sverige, här i England dock finns det gott om det.

3) Det mesta kött i Sverige är iprincip oätbart och segt för att hygienkraven och kraven på billigt kött hindrar tillgången på välhängt kött (nöt hängs i allmänhet 21-28 dagar här i England, vilket ger oss fiint mörkt och mört kött). Givetvis så kan man köpa sitt rosa skräpkött på stormarknaden även här, och då får man det man betalar för, mao inget speciellt.

4) Sen bör man givetvis marinera köttet. Ju sämre kött, desto viktigare att man marinerar det tillräckligt länge. Kina restaurangerna använder sig av stärkelse. Blir det bra, så spelar det ingen roll. Smaken och utseendet är det viktiga, inte vad det innehåller (dock bör man försöka gynna ekologiskt, för endast då de flesta vill ha ekologiskt kommer priserna att dala, för att producenterna blir beroende av kunderna och inte tvärt om).

5) Odlar man dessutom själv (lite svårt i lägenhet, även om man lätt fixar sina örter och bladsallad), så blir det om inte billigare, så trevligare. Just nu är Zuccinin på väg att fullproducera. 4 plantor ger en del. Dessutom ger spenat och sallads landen tillräckligt för att bli över. Har så mycket ruccola att vi formligen badar i den sen den vild grodde. Får vänta på sparris till nästa år, och jordärtskockor till jul (konstigt då plantorna redan är ca 190cm höga).