fredag 9 januari 2009

Lycka är att vinna på Lotto

Ibland försöker jag utbilda mina kompisar i ekonomi. Jag gillar att prata om pengar med andra och gör det så ofta jag får chansen. Jag nämner aldrig hur mycket jag sparar själv, och försöker inte påstå att jag vet bäst eller nåt, utan det är bara kul att prata rent allmänt och hoppas att folk får upp ögonen lite kanske.

En av mina kompisar sa vid ett tillfälle att han ville vinna 6 miljoner på lotto. Jag frågade vad han skulle med just 6 miljoner till. Hans svar var "Tja, vet inte... jag behöver en ny dator och så vill jag ta flygcertifikat". Vad kostar det frågade jag och fick svaret ca 10 respektive 100 tusen. Faktum är att ta flygcertifikat är en av hans drömmar och han brukar prata om att vinna pengar på lotto så att det ska kunna bli möjligt.

Jag sa först att det räckte med 110000 för de två sakerna, inte 6 miljoner, och frågade honom om det var möjligt för honom att undvara 2000 kronor i månaden om han hade något speciellt att spara till. Jojo, självklart gick det att spara 2000. Då sa jag till honom att börja spara nu så har du ditt flygcertifikat om bara fyra år! Jag tror dock inte det riktigt fastnade. Han kan säkert hålla med om att matten stämmer, två tusen i månaden i fyra år blir hundra tusen. Ändå börjar han inte, och det har jag väldigt svårt att förstå. Drömmar kanske är just drömmar för många? Det känns lite sorgligt att tänka på ändå.

8 kommentarer:

SparaKlokt sa...

Hej,

Bra inlägg faktiskt. Jag känner igen det där med mina kompisar. De har mål och drömmar, men hur svårt kan det vara att liksom spara lite grann. För vissa är det riktigt svårt verkar det som. Då menar jag de som har ganska bra löner..

Jakob sa...

Känner verkligen igen det där.

Billigtochbra sa...

Många glömmer bort ränta på ränta effekten.
http://billigtochbra.blogspot.com/

Anonym sa...

Här har du en chokladkaka. Om du äter den nu så får du inga fler. Om du väntar 10 min så får du 10 stycken till. De flesta barn under 6 år orkar inte vänta utan äter upp den första.

Anonym sa...

Jag känner igen tankegångarna- från mig själv!

/sofia

Pengar och cash sa...

Känner verkligen igen det där. Det är precis som om folk inte orkar ta tag i saker som dom vill uppnå utan bara lever i nuet. Man måste ha tålamod och titta rakt fram.

minna sa...

super bra inlägg! Klockrent! Den här disukusionen måste jag ta med mina vänner!!

Skarsnik sa...

Bra och tänkvärt inlägg.