onsdag 7 januari 2009

Ökade kostnader

Förut bodde vi i studentrum och betalade drygt 3000 totalt för boendet och ca 1500 för maten. Vi brukade ha andra utgifter på några tusen och landade oftast runt 7-8 tusen per månad i totala utgifter. På den tiden kunde vi spara 40 tusen per månad. Nu med nya lägenheten så har vi en avgift på ca 4500 och en ränta på runt 5000 just nu. Förutom det får vi betala elräkning på lite drygt 200 kronor per månad och försäkringen som kostar ca 90 kronor i månaden. Vi har även köpt möbler för en massa pengar och vi kommer nog köpa en ny tv det närmsta året, även det en stor kostnad.

Med lite snabb huvudräkning så kan man se att vi har ökat våra kostnader med sisådär 10000 kronor nu jämfört med studentrummet. Dessutom har vi aningens lägre inkomster än tidigare då min sambos lön är till ganska stor del baserat på hennes jobbs resultat, alltså en slags bonus och går dom bra får hon mer pengar.

Vi räknar ändå med att kunna spara undan ca 20 tusen kronor per månad. Minst 30 tusen tänkte jag lägga på ett bankkonto. Det är vår buffert som kan användas till vad som helst som kräver kontanter snabbt. Det är okej att ta av bufferten för tillfällig konsumtion som tex ny tv eller semesterresor, för jag har så pass bra disciplin att jag snabbt kan fylla på bufferten igen. Pengar som blir över kommer användas till att amortera eller köpa tillgångar. Då är det väl främst aktier jag tänker på, men det kan i framtiden även vara fastigheter och annat som kan generera inkomster.

Det är dyrt att bo, men jag vill inte flytta tillbaks till ett studentrum och jag vill heller inte flytta ut på landet, så jag antar att det är värt det. Det känns i alla fall betydligt mer bra än dåligt.

Nuförtiden är det fler än vi som snålar, läs Handeln siktar på 2010.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, ökade kostnader blir det ju när man flyttar från studentrum. MEn att spara 20000 i mån är ju jättebra! (Förstår att det känns lite jämfört med 40000 men ändå).5000 kr i ränta är det netto räknat efter skattereduktionen? Är det inte det så får du ju tillbaka 1500 kr per månad.
Buffert är ju bra. Jag vill ha 150000 på buffert konto men så är vi 5 i hushållet.

Snåljåp sa...

5000 är innan skattereduktionen så den verkliga siffran blir lite lägre.

150 tusen i buffert är ganska mycket. Jag skrev 50 först men ändrade till 30. Det är nog mest troligt att det landar på 50 tusen dock, eftersom det känns bättre helt enkelt. :)

Moneyhunter sa...

Hur f*n lyckas ni spara 20,000 i månaden?!?! Vad tjänar ni egentligen? Och hur i hel*ete lyckades ni spara 40,000 och bodde i studentrum vilket innebär att ni måste ha studerat? Spelar du nätpoker eller liknande? Denna blogg är iaf en av de mest intressanta jag läst och har läst en hel del! Du kan nu plussa på en trogen läsare på din lista!

Du verkar kunna en hel del om ekonomi och sparande så jag undrar om du inte skulle kunna skriva ner dina "10 bästa sett för att tjäna pengar" eller liknande, där du ger tips som tex att investera i aktier, spara 15% av sin inkomst varje månad eller liknande

Tack på förhand!

--Moneyhunter