fredag 16 januari 2009

Ibland tvivlar jag

Jag börjar mer och mer känna mig som någon slags affärsman och känner motvilja mot att vara anställd av någon annan. Men ibland så slår det mig att för att lyckas driva någon egen rörelse så måste man i de flesta fall arbeta betydligt mer och hårdare än om man vore anställd. Visserligen är det kul att sitta framför datorn och leka, men det har i alla fall inte gett några pengar ännu.

Jag har en affärsidé som jag tror kan fungera. En viss produkt som inte finns här och som säkert skulle bli populär. Jag har kontakt med tillverkaren utomlands, och dom är väldigt intresserade av den (lilla) svenska marknaden också och vill diskutera mer med mig och höra om mina planer osv. Det här blir ett jättestort projekt för mig och kommer kräva en massa pengar för marknadsföring och annat. Ibland verkar det kul, men ibland så funderar jag på om jag verkligen vill göra det. Jag gillar inte att sälja, eller att sitta i telefon och jaga efter rätt personer hela dagarna. Sånt är extremt tråkigt. Därför tvivlar jag på om det kommer att lyckas över huvud taget. Jag skulle aldrig vilja ha ett jobb som telefonsäljare så varför ska jag göra det i mitt eget företag? Ändå är det ju en av de absolut viktigaste faktorerna som avgör om man kommer lyckas eller inte. Kan man inte sälja sin produkt så spelar det ingen roll hur bra den är.

Det jag borde göra är att söka anställning som säljare. Till och med telefonsäljare på kvällstid, varför inte. Då lär jag mig prata med kunder i telefon och jag lär mig att sälja. Men jag vill inte. :( Det jag vill är att komma på en superbra internettjänst som sprider sig själv utan nån marknadsföring. Och en massa $$$ till mig förstås. Sen kan jag lata mig resten av livet.

13 kommentarer:

nonhosonno sa...

Japp det vore det bästa, en internetpryl som säljer sig själv och bara håva in stålet :)

Robert - 2k sa...

Du är precis som jag. Men det här är ganska så typiskt för många; man brinner för att utveckla själva idéen, inte för att sälja och sköta företagsekonomin.

Auri sacra fames sa...

Likt dig börjar jag känna motviljan av att vara anställd och skulle i många avseenden hellre jobba för mig själv. Jag har också haft ett par projekt som jag följer upp en bit men som aldrig blir av. Ibland känns det verkligen tråkigt att inte förmå sig själv att ta steget.

För närvarande läser jag om Bert Karlssons livshistoria för att få lite entreprenörsinspiration. Jag ser på daglig basis min sambo som dragit igång ett hobbyföretag som upptar mycket av hennes tid. Hennes idé går ut på att skapa en kundkrets under studietiden för att kunna dra igång på allvar efter examen.

Lite tips som dyker upp:
- Det finns mängder av billiga sätt att marknadsföra. Använd blogg, e-post. Min sambo använder facebook och lyckades få en journalist att skriva om företaget i lokaltidningen. Funkade på hennes produkter där privata hushåll är konsumenter. Marknadsföringskostnad än så länge= 0 kr (funkar iofs inte på alla produkter)

- Kanske går det att starta i en liten skala för att se om det finns en marknad?

- Om du inte vill sälja så har du kanske någon i din närhet, som likt jag, tycker att det är roligt att ge sig ut och skaffa kunder. Ni kanske kan slå Er ihop? Det är väldigt få personer som besitter alla kompetenser som är viktiga i ett företag.

- Skaffa en mentor! Kan du hitta en person som redan gjort det du vill göra! Någon som kan motivera och ge tips i motgång.

Vet inte om mina tips hjälper dig men jag hoppas att du vågar genomföra din idé. Då blir du ju även en inspirationskälla till oss andra som står och väger!

Anonym sa...

Hej
Jag har också sådana drömmar. Tyvärr är det bara att inse att innan man kan luta sig tillbaka och se bankkontot växa så gäller det att jobba extra hårt. Såg en rad i DI Weekend: "de som är bra på någonting har lagt ner minst 10000 timmar på det". Tänkvärt tycker jag.
LR

Anonym sa...

Du inser säkert själv att din dröm om att saker ska sälja sig själva är på samma nivå som dina vänners drömmar om Lotto-vinster i förra inlägget ;)

Annars tycker jag att du fick en del bra tips av "Auri..." Nu vet ju inte jag vilken typ av produkt det är du tänker marknadsföra. Men att blogga och kontakta magasin för intervju känns som två av de mest effektiva sätten att skapa intresse för en produkt.

/sofia

bli Ekonomiskt Fri sa...

Alla produkter kan marknadsföras på internet på en 0 kr budget. Online eller offline produkter.

Gillar man inte att sälja, säljer man inte utan anställer någon som gillar att sälja och är duktig på det. Borde inte vara några större svårigheter att få tag på en säljare idag. Fastlön behövs inte heller, lönen kan vara helt provisionsbaserad.

Mattias sa...

Tack för en mycket intressant blogg

Anonym sa...

Hej
Kan inte du uppdatera lite igen?
LR

Anonym sa...

Hej vill du göra ett länkbyte?

Mvh Ermin
www.enklapengar.net

Anonym sa...

Hej vill du göra ett länkbyte?

Mvh Ermin
www.enklepengar.net

Anonym sa...

Jag har satt samman denna lista på fullt allvar – jag vill verkligen att du tjänar pengar och blir rik! Och när du väl är rik, glöm inte vem du fick tipsen av!

En del av tipsen är ganska bra medan andra inte är så mycket att ha. Anledningen till att jag har med dem alla på denna lista är för att jag har träffat människor som tjänar pengar på dem alla, även om en del är mer förekommande än andra. En del av tipsen går in i varandra, så det kanske känns lite som upprepning, men tror mig, det är en ganska så tydlig skillnad mellan dem.

Alla av tipsen har jag fått från personer som äger hemsidor där de gör just det jag tipsar om. Jag har suttit ner med dem och pratar igenom hela deras affärsmodell och hur de genererar pengar. De gav mig papper på alla deras intäkter och lönsamhet. En del av dem gav mig även tillgång till deras Adsense-konto så att jag kan dubbelkolla. Om jag skall vara ärlig så var en del av hemsidorna så bra att jag faktiskt köpte en del av dem. Dessa hemsidor tjänar mig väl idag. Checka in själv: http://www.tjanapengar.dk/76-satt-att-tjana-pengar-pa-internet

Life sa...

Hehe, intressant. Kan du dela med dig när du kommit fram till hur du lyckas utan att sälja ... precis så önskar jag med. Men provisionsbaserad försäljning på några stycken?

Anonym sa...

Det här måste läsas!

En psykopats vardagsbetraktelser och annat ganska rått... Hemskt men fascinerande.

http://nimrodofobi.blogspot.com/