torsdag 1 januari 2009

Inte lika kul längre

Det är faktiskt inte lika kul längre. Det var väldigt roligt förut när jag såg pengarna växa, och vi hade ett väldigt tydligt mål framför oss (att köpa lägenhet). Nu när det är avklarat, och alla pengarna är borta, så känns det väldigt "vanligt". Att ha en miljon på banken är ju ändå lite speciellt. Det är inte så många som har det, och det är verkligen inte många som lyckas spara ihop det på ett par år. Däremot är det väldigt många som har nästan tomt på banken och istället lån på en eller flera miljoner. Vi har börjat om från början, och den här gången börjar vi inte på 0 utan på minus 1 miljon.

Jag brukar sällan ångra vad jag har gjort tidigare i livet. Det är liksom meningslöst. En sak jag ångrar lite är att jag inte var mer ekonomiskt utbildad för ca 15 år sen. Då hade jag aldrig köpt dyra bilar och annat skräp man ändå inte kommer ihåg några år senare. Hade jag fått ekonomisk utbildning tidigare, så hade jag antagligen varit rik redan. Men sånt är som sagt meningslöst att fundera på eftersom jag inte kan ändra på det som redan har hänt.

Dom flesta människor anser att deras boende är deras största tillgång. Men när svåra tider kommer, och folk mister jobben, så visar det sig snart att boendet är deras största belastning. Det är ofta dyrt att bo och folk lånar pengar för att kunna köpa lägenheter och hus, precis som vi har gjort. Bankerna är inte särskilt förstående, och om man inte kan betala räntorna så kommer man också till slut bli av med sitt boende.

Jag menar inte att det är fel att låna pengar för att köpa en lägenhet. Men man bör vara medveten om att lägenheten inte är en tillgång. Och man måste dessutom vara säker på att man kan klara av att betala räntorna även om man blir av med jobbet.

Det som däremot är roligt är att skatterna fortsätter att sänkas. I år blir det typ 3000 kronor lägre skatt jämfört med 2008. Läs mer:
Jobbet och lönerna 2009
Lägre skatt men dyrare jobbresor

Jag är dock ganska övertygad om att diskussionerna i fikarummet på jobbet kommer fokuseras på att tv-avgiften höjts med 44 kronor per år. Det brukar vara så.

5 kommentarer:

Jakob sa...

Det borde väl vara rätt motiverande att se lånet sjunka i raskt tempo och kan ju vara ett grymt skön mål att bli skuldfri.

Samtidigt så kan det ju också vara ett guldläge att börja om på nytt på börsen nu när kurserna är så låga.

Jag förstår dock att folk blir arga över att tv-avgiften höjs, jag blir arg bara över att den finns.

Snåljåp sa...

Jo, det kommer säkert bli väldigt kul att se lånet sjunka även om jag inte har några såna känslor ännu. Men vi borde kunna komma under en miljon i lån snart och då kanske kämpaglöden kommer tillbaks igen.

Anonym sa...

Har ni koll på den nya nivån av utgifter? Hur mycket kan ni spara nu med lägenhet och allt?
Kan ni avvara 20000 i månaden kan ni ju amortera med 15000 och spara/investera 5000.
Jag är helt säker på att kämpaglöden kommer tillbaka...
Tänk på att de flesta har mer än 1000000 i skulder och inte en ambition att slutamortera inom snar framtid. Amorterar ni 180000 kr per år är ni ju skuldfria om ca 5 år. Och investerar ni 60000/år har ni ju minst 300000 i tillgångar i aktier/fonder. Kanske även mycket utdelningar om ni köper högavkastarna.
Ni kommer säkert på saker som motiverar er!
Jag mejlar dig ett inspirationsveckobrev av Anders Haglund.
LR

Snåljåp sa...

Ja, ca 20000 är ungefär vad vi kan avvara per månad, minst. Även om kostnaderna har ökat dramatiskt så lever vi fortfarande billigt och har koll på utgifterna.

Tack för mailet!

Moneyhunter sa...

Jag blir helt imponerad av dig och dina sparar historier, så jag måste fråga igen! Hur f*n (!) lyckas ni spara ihop 1 miljon på 1 år?!?!!?