torsdag 3 januari 2008

Felet med studier

Dan från www.dan.se skrev för några dagar sen på sin blogg angående att studera (läs: http://www.dan.se/jag-har-lost-dilemmat.html)

Han skrev:

"I dagens samhälle finns det ett enormt dilemma. Det är följande:

1. Man har stor fördel i arbetslivet med en examen.
2. Det är slöseri att plugga för man lär sig inget vettigt."

Nu när jag har pluggat i en termin så känner jag att jag håller med lite... det är mycket svammel man måste stå ut med för att få sin efterlängtade examen. Dan har hoppat av sin utbildning men det tänker jag inte göra om jag kan undvika det. Jag tror jag kommer behöva min examen i framtiden. Och som några bland hans kommentarer säger så är det viktiga inte exakt vad man lär sig utan att man lär sig ett nytt sätt att tänka och hur man angriper olika sorters problem.

4 kommentarer:

Anonym sa...

I Sverige bör man se på sin universitetsexamen lite som man ser på ett High School diploma i USA. Det viktigt är inte vad man har lärt sig utan att man har det.

Det är som ett bevis på uthållighet, förmåga och intresse.

Snåljåp sa...

Synd att det inte var så roligt som jag hoppades på bara. Hoppas tre (eller kanske fem) år går snabbt.

Satorialisten sa...

Förutom att universitetstiden för de flesta är den bästa tiden i livet så finns det en del andra vinster som väger upp förlusten av arbetsår och inkomstbortfall.

För det första handlar högre utbildning inte så mycket om att lära sig saker somatt det är ett signaleringsspel. Genom att ta dig igenom enutbildning visar du att du klarar av det, det är mycket troligt att de som inte går utbildningen också skulle klara av det men hur skall man veta det? Det är en signal till arbetsgivarna som visar att man är anställningsbar.

Att plugga på universitet ger ett nytt kontaktnät (om man vågar skaffa nya vänner) som kan vara avgörande i framtiden när man gör affärer. Det är därför viktigt vilket universitet man väljer.

Att man inte lär sig något är inte helt korrekt heller, kanske är det väl teoretiskt och svårt att se vad man skall använda kunskapen till men det ger ett sätt att tänka och lösa problem som de som inte pluggat inte har.

Snåljåp sa...

Visst har jag lärt mig en del redan. Fast jag känner mig ungefär som förut, lite stressigare kanske.

Just nu jobbar jag nästan heltid och kör pluggandet på distans. Därmed missar jag kontaktbiten helt, jag har inga kompisar i skolan. Det kommer jag ändra på så småningom, det lär inte funka i längden att jobba så mycket som jag gör.