tisdag 4 september 2007

Nyttan av extrajobb

tea skrev en kommentar till mitt förrförra inlägg angående extrajobb. Mitt svar blev lite långt så jag bestämde mig för att posta det som ett eget inlägg istället.

Just nu har jag ett fast jobb som montör och jobbar mest extra inom industri(montering) och lager. Såna jobb ska inte underskattas, men jag tvivlar på att de kan ge mig så många användbara kontakter för framtiden (förutom det fasta jobbet, där jag har bra kontakt med många på utvecklingsavdelningen). Så fort jag kommit in lite i utbildningen ska jag försöka flytta över till lite mer "akademiska" extrajobb, vad nu det kan vara.

Rent allmänt så har jobben via bemanningsföretagen varit väldigt lärorika för mig själv personligen. Jag har blivit mycket mer självsäker och tar för mig mer. Det går inte att stå vid sidan av och titta på när man är ute som "konsult" och representerar bemanningsföretaget. Då gäller det att visa framfötterna, inte vara blyg för att fråga vem som helst om vad som helst osv.

För några år sen var jag alltid väldigt nervös innan jag skulle göra något nytt, speciellt ett nytt jobb. Nu känner jag nästan inget, på sin höjd lite pirr ett par timmar innan, och det beror främst på att jag är lite orolig för att hitta dit i tid...

Nu halkade jag kanske lite utanför ämnet, men det jag försöker säga är väl att arbetserfarenhet alltid är bra oavsett vad det är för typ av jobb. Även om man kanske inte lär sig så mycket nyttigt rent praktiskt (montera rätt skruvar, packa rätt saker osv) så är det så mycket runt omkring som påverkar ens egen utveckling.

Om några år när jag är klar med utbildningen och förhoppningsvis har mitt "drömjobb" så tror jag att jag kommer ha nytta av min bakgrund på verkstadsgolvet. Jag kanske ska konstruera något system åt en fabrik och då kan jag antagligen sätta mig in i arbetarnas (användarnas) situation mycket enklare och har större förståelse för vad de uppfattar som ett problem.

När det gäller tid tillsammans med sambon så tycker jag att förslaget om en dejtkväll i veckan verkar ganska smart. Nu är ju vi båda två obotliga snåljåpar så även om vi pratar om att göra nåt speciellt så brukar det inte bli av.

Jag har faktiskt funderat på att boka en weekend-resa i hemlighet. Vi har inte rest tillsammans på väldigt länge nu. Min sambo läser inte min blogg säger hon, så det är nog ingen risk att hon får reda på det här. (som ett litet test: chokladen som du bad mig gömma ligger längst in i översta skåpet närmast ytterdörren.)

3 kommentarer:

LizA sa...

Man kan ju faktiskt ha en dejtkväll hemma, och laga lite extra god mat och kanske se en film på tv? Billigt, och man får träffas med lite extra mys=)

Snåljåp sa...

Fast sånt gör vi och för sig hela tiden, jag tycker inte riktigt det räknas. Picknick är kul annars, synd bara att det inte riktigt har varit väder för sånt större delen av sommaren.

tea sa...

Kul att du blev inspirerad! ;)

Håller precis med dig om det du skriver om arbetserfarenhet: visst är det bra att försöka jobba inom sin egen bransch, men speciellt i början av studierna kan det vara svårt att få jobb. Bättre att jobba på McDonalds än inte alls! Man lär sig så mycket som det inte finns någon chans att man snappar upp under studierna: självsäkerhet, som du nämnde, hur man för sig i en arbetssituation, kundservice etc etc. Själv har jag medvetet försökt skaffa mig arbetserfarenhet också utanför mitt eget område: bra att testa också annat. Dessutom har du en bra poäng i att det är bra att känna till arbetsförhållandena också lägre ner i produktionskedjan om man senare tänker satsa på att bli chef.

Vad gäller dejtkvällen: det låter som en bra idé att åka iväg på en liten resa, men håller med liza i att det viktigaste är att man hinner ses. Är inte så viktigt för mig vad vi gör, bara jag nån gång i veckan slipper tävla med sambons senaste projekt. Cykeltur hör till våra favoriter. Billigt och bra! :)