lördag 22 september 2007

Gör som Snåljåp säger, spara pengar!

DN skriver att det är väldigt viktigt att spara. Och det kan vi ju hålla med om. Även om man inte har lust att snåla och lägga alla pengar på hög inför nåt odefinierbart framtidsmål, så bör alla människor ha en buffert. DN rekommenderar 50000 kronor och det känns ganska väl tilltaget. Om det är så att man har heltidsjobb och i övrigt lever under normala omständigheter så ska det inte vara några problem för någon att spara ihop femtio tusen på några år. Det är pengar som sen kan behövas om man skulle råka bli arbetslös eftersom det är 7 dagars karens på a-kasseersättningen. Har man då en buffert så är det inga problem, och när man sen får ett jobb igen så ser man till att återigen bygga upp bufferten.

En sparbuffert på sitt konto är användbar även för oväntade utgifter som om kylskåpet skulle gå sönder eller om man akut måste gå till tandläkaren. Men använd den inte för planerade inköp som till exempel ny tv! Då blir det omöjligt att bygga upp en buffert.

8 kommentarer:

Köksbordskapitalisten sa...

Det är en mycket bra artikel. Jag gjorde också reflektionen att budgeten stärker incitamentet att spara, vilket är bra. Sparande ger människor handlingsfrihet. Kortsiktigt skulle dessutom en trend mot ökat sparande motverka inflationstendenser.

Men eftersom inkomst, utgifter och därmed sparbehov skiljer mellan olika individer, borde rådet inte vara ett fixt belopp utan en ratio baserad på antingen inkomst eller utgifter.

Min uppfattning är att en buffert bör som minst täcka tre till sex månaders utgifter. Men alla borde sträva efter två årslöner på banken. Varför? I ett ord: Löntagarmakt. Med två årslöner på banken kan du be arbetsgivaren dra åt helvete när det är berättigat. Det är därför amerikaner har ett begrepp för två årslöner på banken, "fuck-you-money".

Ursäkta franskan! :D

Snåljåp sa...

Två årslöner på banken vore i och för sig väldigt bra men totalt omöjligt för de allra flesta om de inte radikalt ändrar sina sätt att leva.

Jag blir glad bara folk börjar spara ihop 2-3 månadslöner till att börja med.

Anonym sa...

Sant! Det är underbart med en årslön på banken och det ger frihet men...det är tyvärr motsatt politik som förs nu.Allt blir dyrare, hyror går upp,socialförsäkringar urholkas så den där besparingen försvinner ner i svarta hål om det skulle "hända nåt".
Likaså undrar man hur tillväxtem ska gro om alla börjar spara istället för att konsumera. Det är inget enkelt vågspel det här.

Snåljåp sa...

Det börjar kunna bli bra tillväxt även om alla sparar mer än nu. Pengarna kommer ju ut på marknaden ändå, om man nu inte har dom i madrassen hemma.

Stormrik sa...

Att spara 50000 kr är ingen utmaning för dom flesta om man verkligen VILL spara.

Själv har jag kunnat spara 40000 kr på ca 4 månader och jag har inte alls levt snålt.

I min blogg har jag skrivit flera spartips.

Håkan på Spara-Placera.se sa...

Det var ju ett bra tag sedan du skrev detta blogginlägg men vissa saker är alltid aktuella.
Just nu verkar många glömma bort sparandet, bostadsmarknaden är räntedopad och börsen har tuffat på uppåt. Inga moln på himlen alltså.
Samtidigt är det naivt att tro att lågkonjunkturen skulle vara över.

Därför - 2-3 månadslöner är guld att skaffa sig som buffert, plus ett kontinuerligt månadssparande. Det är grundstenarna i varje sund privatekonomi.

Anonym sa...

40 000 människor lever med 65% ersättning i FAS 3 och tvångsarbete. Hur ska dessa kunna spara?

Anonym sa...

Om man nu ska köpa en TV är det viktigt väl att man inte impuls-köper den. Behöver man verkligen en kan man ju alltid planera i ett särskilt sparande till den utöver the "fuck-you-money" :)
själv har jag många olika namn på mina fonder o konton. Det gör ju bara att man sparar mer 500-1000 per konto är perfekt. istället för ett stort för då naggar jag lätt i kanten på det.