söndag 21 oktober 2007

Ekonomiskt oberoende

Vad är egentligen ekonomiskt oberoende? Det går nog att tolka på många olika sätt men den mest vedertagna definitionen är väl när man inte längre behöver jobba för att överleva utan kan leva på avkastningen av sina tillgångar. Tillgångarna kan till exempel vara i form av ränta från pengar på banken eller utdelning från aktier.

Det är svårt att säga en speciell summa där man är ekonomiskt oberoende, det är väl lite upp till var och en att avgöra. Men det måste vara tillräckligt mycket för att man ska klara långa perioder av dålig världsekonomi utan att man drabbas för hårt själv.

För att jag ska bli nöjd och dra mig tillbaka så vill jag gärna ha rejält mycket pengar. Det duger inte med en inkomst på 20 tusen utan det ska vara rejält mycket mer. Annars kan jag lika gärna fortsätta jobba känns det som.

Lättaste sättet för detta att hända är antagligen att komma på nån väldigt bra affärsidé som genererar en massa pengar. Men då tycker man å andra sidan antagligen att det är väldigt roligt så man fortsätter jobba för den sakens skull, och det är givetvis inget fel i det så länge man inte jobbar för mycket och stressar osv.

10 kommentarer:

Anonym sa...

hej!
jadu, det finns många olika sorters ekonomiskt oberoende.
För MIG innebär ekonomiskt oberoende:
*pengar på banken till hög ränta
*låga utgifter.

ett exempel:
förmögenhet: 1 miljon
ränta: 3,4%
utgifter: 2.000kr per månad
så är du 99,2% oberoende.

ett exempel till:

förmögenhet:2miljoner
ränta:3.4%
utgifter 4.000kr per månad
så är du oxå 99,2 ekonomiskt oberoende

Anonym sa...

Med ekonomiskt oberoende menas att du kan leva på avkastningen från din förmögenhet. Om du är 100% ekonomiskt oberoende eller mer, är alltså avkastningen/räntan från ditt sparande hela tiden större än dina utgifter. Grattis!

Ingen förmögenhetsskatt tas med i beräkningarna, men däremot 30% skatt på kapitalvinst.

Christian sa...

Visst är det svårt att säga en exakt summa, men du kan ju i alla fall prova den miniräknare som ovanstående verkar ha använt och spammat din blogg med.

Utgifter på 4000 kr/månad som hon har använt (ja, jag tror jag vet vem hon är) verkar dock osannolikt. Själv klarar jag mig på runt 10000 kr idag om jag anstränger mig, men om jag ska dra mig tillbaka vill jag naturligtvis ha större svängrum än så! Och så får man räkna med att försörja en eventuell familj, om man har sådana planer.

Ekonomiskt Sinne sa...

hej christian.
ja 4.000 i utgifter är osannoligt HÖGT för min del, jag ligger i dagsläget på 1.200kr i utgifter(räkningar)
kolla gärna in mitt nya inlägg i min blogg..

Anonym sa...

liten fråga, såg att du skrev tidigare att du får in runt 40k per månad.. är det före eller efter skatt och vad jobbar ni med isåfall om det är efter skatt? :)

Johan sa...

Jag har läst någonstans att runt 50 miljoner i dagens penningvärde anses vara ekonomiskt oberoende. Ganska bra siffra och sikta på...enligt mig.

/ Johan

Anna Rosendahl sa...

Intressant blogg, bra funderingar och många bra tips.
Jag länkade till dig om det går bra.

Proxykvinnan sa...

Hallå? Någon hemma?

Stormrik sa...

Själv ligger man på ca 7500 kr i utgifter per månad, detta är efter normal månad.

Angående ekonomiskt oberoende, skulle jag säga att man är DET när man kan leva på avkastningen på sin investering samt att utgifterna understiger avkastningen.

Men allt är ju relativt.

Håkan sa...

Bra kämpat med sparandet!

Har läst lite olika definitioner i olika böcker och på andra håll och skulle kunna sammanfatta dem såhär.

Det viktigaste att notera att dessa gränser är högst personliga och alltså relativa till personens egna situation.

1. Ekonomisk säkerhet : Buffert sparad. Klarar sig tillräckligt länge för att exempelvis hitta nytt jobb om man blir av med det, övervintra kriser, sjukdom mm (även om då bufferten går åt).

2. Ekonomisk trygghet : Intäkterna större än de nödvändiga utgifterna. Dvs, endast passiva kostnaderna och inga extravaganser.

3. Ekonomiskt oberoende : Man kan leva på den (rimliga) levnadsstandard man har.

4. Ekonomisk frihet : Nu räcker ekonomin till för att uppfylla dina drömmar.

/Håkan