måndag 15 oktober 2007

Hobbies som kostar

Det kan vara svårt att spara pengar om man har en hobby. Det beror givetvis på vilken hobby det handlar om, men min erfarenhet är att de flesta hobbies som involverar nån form av material lätt kan gå överstyr och börja kosta en massa pengar.

Tidigare höll jag på mycket med cykling. Jag cyklade för att det var roligt och som träning. Ju mer jag höll på desto mer intresserad blev jag av tekniken och började läsa cykeltidningar. Jag lärde mig att min fina 6000 kronorscykel egentligen var en ganska tung budgethoj och att det antagligen skulle gå snabbare och bättre och roligare om jag hade en annan, dyrare, lättare. Allra bäst skulle det bli om man köpte lösa delar och byggde ihop den själv. Så det gjorde jag. Bara ramen till min nya cykel kostade nästan lika mycket som hela den gamla cykeln. Sen skulle det till en massa delar, och det var ju inte det allra billigaste heller. Minsta lilla smågrej kostade 500 spänn minst men oj vad bra den skulle bli.

Efter ett tag hade jag en ny cykel som var nästan likadan som den gamla, fast 10000 kronor dyrare och 1.5 kg lättare. Jag hade inte ens råd/samvete att bygga den helt klar utan flyttade över en del grejer från den gamla.

Kort därefter tappade jag intresset för cyklingen och slutade i princip helt. Jag vet inte varför det blev så faktiskt. Nu efteråt känner jag mig ganska korkad när jag tänker tillbaks. Då tyckte jag det var en bra idé att betala 699 kronor för att byta ut en del som vägde 230 gram mot en som bara vägde 180 enbart för att spara in 50 gram i vikt. Att banta 50 gram på mig själv hade varit billigare och enklare. Usch!

Samtidigt tycker jag att det är viktigt att ha hobbies och att de får kosta pengar. Är man intresserad av modelljärnvägar så är det ganska meningslöst om man inte köper dom där fina tågen. Låt det bara inte gå till överdrift!

5 kommentarer:

Anonym sa...

ja, vad ska man säga, jag tar mig för pannan åt denna dumhet!

Anette sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ekonomiskt Sinne sa...

hej!
värdeutveckling på mitt ppm under 2007: 19% *glad*

Anonym sa...

hallå??
du har inte skrivit på 4 dagar...

Jakob sa...

Det finns dock en stor fördel med hobbies och det är att man kan tjäna pengar på dem.

Att jobba med det man älskar brukar alltid vara en bra start om man vill dra in pengar, har du en hobby som du verkligen gillar dvs inte tröttnar på efter någon månad utan kanske hållit på med den i år så lär du älska den. Du lär också vara väldigt duktig på din hobby, då har du goda förutsättningar att tjäna pengar på den.

Exempel på vad någon som verkligen brinner för cykling men för den sakens skull inte är någon elitcyklist skulle kunna göra för att tjäna extra pengar:
Laga andras cyklar på fritiden mot ersättning.

Köpa in cyklar i dåligt skick, renovera och sälja dem vidare med vinst.

Ordna cykelutflykter som det kostar pengar att vara med på. Kanske cyklar man ett antal mil för att sedan stanna till vid någon restaurang ute på landet eller nått, naturligtvis får denna restaurang eller vad det nu är betala dig en summa för att ni ska komma dit.

Ordna cykelresor till andra länder.

Starta ett community på webben för cykelintresserade och tjäna pengar på reklam.

Köpa in reservdelar billigt och sälja dem dyrare på blocket och tradera.

Möjligheterna att tjäna pengar är många om man tycker att något är riktigt kul.