söndag 19 augusti 2007

Dumt att ta lån

DN skriver om studielån idag och tar bland annat upp att man inte kan få studiemedel mer än sex år och att många sedan får problem med att betala tillbaks då de inte får jobb efter avslutad utbildning.

Jag känner en kille som pluggat japanska i flera år och tagit studielån hela tiden. I tre terminer var han i Japan, och då kan man få låna mer pengar än normalt. Han lånade 10000 kronor varje månad utöver bidraget på runt 2500.

Nu ca fyra år senare så kan han japanska, och det är ju bra. Han har dessutom ett par hundra tusen i studielån. Dessutom är chansen att få jobb med enda meriterna att man kan svenska och japanska ungefär lika med noll. Jag hoppas dock att han har tur och hittar något relaterat jobb. Annars kanske han vill komplettera med en annan utbildning och då kommer problemet med max 6 års studiemedel in i bilden...

Självklart bör man få utbilda sig till det man helst vill, men samtidigt önskar man ju att folk var lite smarta också och funderade lite på vad som kommer att hända efter utbildningen.

Läs mer här, här och här.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Studielån är bra men ha en plan skulle jag säga.

Anonym sa...

Och vissa personer lånar till en bil bara för det är kul... vad är skillnaden?

Snåljåp sa...

En skillnad är nog att de som lånar till en bil förstår att de behöver betala tillbaks allt inom ett visst antal år, medans studenterna blir förvånade och chockade och börjar klaga.

Anonym sa...

tjejen i artikeln borde väl kunna få jobb efter sina 4 år... varför ska vi knegare bekosta hennes lyx-studerande... skaffa ett jobb och börja bidra lite istället.

Yin sa...

CSN är till synes en väldigt bra idé för människor som inte har ploppat ur rika föräldrar, men reglerna är så dumma. Något år tidigare har vi ju klagat om att CSN-pengarna inte räcker till o därefter tjatade vi från politikerna till oss hela 500 kr extra i månaden (eller något liknande, stor summa totalt, liten för varje individ). Frid och fröjd tänkte de säkert, men debatten fortsatte.

Många som inte studerar tycker ofta att man kan jobba extra när man pluggar. Ja, det funkar...för vissa. Vissa som är väldigt duktiga i skolan, vissa som läser något som inte är så tungt att man behöver spendera hela dagarna i skolan, vissa som har tur, andra får fortsätta leva på mindre än existensminimum. Sedan får man akta sig att inte jobba för mycket får då kommer CSN och straffar dig för att du vill tjäna pengar. Dina val är alltså: Lev på (obs!) mindre än existensminimum eller inget alls/betala tillbaka.

Anonym sa...

Tycker väl knappast att 7364 kr i månaden är under existensminimum. När jag pluggade hade jag inga som helst problem att klara mig på 6900 som studiemedlet låg på då. Jag jobbade inget extra (man kan ju faktiskt tjäna ca 8000 kr i månaden utan att studiemedlet berörs) utan levde enbart på bidrag och lån.

Kan inte förstå dom som klagar på att man inte får tjäna si och så mycket. Med CSN + extraknäck kan man ju plocka ut ca 12700 kr i månaden. Klarar man sig inte på det ska man nog på allvar se över sina omkostnader.

Jill sa...

Jag har också en kompis som ska plugga skitlänge, och det är inte ens säkert att hon får jobb.

Min sambo är outbildad, men plockar ut 25-30.000:-
Jag vill inte plugga i sex år för att kanske plocka ut tio mer än min sambo, en utbildning är ju inte ens garanti för jobb, annars hade det varit en annan sak.

Anonym sa...

Stanna hemma tills du är klart med din utbildning om du inte har rika föräldrar som betalar din hyra och uppehälle.
Att tå lån för att betala hyran av sin bostad och betala för maten är vad CSN handlar om. Och det är ju bara löjligt som att jämföra det med en billån. Men billånen du lånar för att ha en bil som du troligen kommer att använda och kanske sälja den. Men att låna för att betala hyra och mat. det låter löjlig när det finns andra alternativ-

Du lånar för att betala hyra och mat. De bara skrattade i Australien när jag berättade om sverige.
Universitetet är gratis.

Stanna hemma eller jobba+ studera. Det är vad nästan alla gör i världen.

CSN systemmet är precis som så många bidragsystem i Sverige. Staten gillar att ha kontroll över befolkningen. Bortskämda ungar"!

Anonym sa...

CSN gör som andra system i Sverige.

Gör folk passiva!

Anonym sa...

Hade familjen varit viktig I sverige, Då hade få personer velat ta lån för att betala för maten.

Anonym sa...

Vet inte om andra kanske oxå har haft svårt att få ett lån, jag har inga betalningsanmärkningar och en bra inkomst, men fick ändå avslag.

Som tur var så hittade jag www.loanbox.se som beviljade ett lån till mig.

Goodluck Fred sa...

Har du letat efter finansieringsalternativ för ditt nya hem inköp, byggande, fastigheter lån, refinansiering, skuldkonsolidering, personlig eller affärssyfte? Välkommen till framtiden! Finansiering enkelt med oss. Kontakta oss som vi erbjuder våra finansiella tjänster till en låg och prisvärd ränta på 2,5% för långa och korta lån sikt. Intresserad sökande bör kontakta oss för ytterligare lån förvärvsförfarande på: pblt_wiretransfer@accountant.com

Anonym sa...

Har du försökt att få lån från bankerna utan framgång? Stort behov av pengar för att få ut av skulden? Behöver pengar för expansion eller om din egen verksamhet? Få ett lån från en av Storbritanniens ledande lån företag. För mer information, vänligen kontakta via e-post: 24hourloanservice2011@gmail.com