söndag 29 juni 2008

Strävan efter att leva skuldfritt

Det är många som absolut inte vill skuldsätta sig, och min sambo är en av dom som har ett mycket stort motstånd till att låna pengar. Själv tycker jag att det kan vara ett bra verktyg om det används på rätt sätt. Jag är emot att låna pengar för att köpa en ny tv. Jag är däremot för att låna pengar för att köpa en lägenhet, eftersom lägenheten med stor sannolikhet kommer stiga i värde med tiden och avkastningen på de pengarna du betalade kontant kan bli väldigt stor.

Anta att man köper en lägenhet för 1 miljon och bara betalar 5% kontant, dvs man lånar 95%, eller 950 tusen kronor. Om lägenheten skulle stiga i värde med bara 5% per år så är den efter 10 år värd 1630000 kronor istället. Man betalade 50 tusen kontant, så det blir ett överskott på 580 tusen kronor på tio år. Givetvis har man redan betalat ungefär lika mycket i ränta till banken, men det känns väl bra att få tillbaks allting i en klumpsumma?

Hade man inte velat låna pengar, så hade man antingen kunnat köpa en lägenhet för 50 tusen kronor i någon småstad eller så hade man fått hyra. Och vad händer när man flyttar ifrån en hyreslägenhet efter tio år? Man får inte 580 tusen kronor i handen, man får istället en räkning på 15000 kronor för att man har använt lägenheten och slitit på tapeterna.

Självklart kan det hända att priserna sjunker, men ser man på tio års sikt så tycker jag inte det känns troligt. Priserna om tio år kommer garanterat vara betydligt högre än idag, även om vi får en rejäl sättning inom kort.

Så för min egen del lånar jag gärna till mitt boende, även om det långsiktiga målet fortfarande är att bli helt skuldfri, bara för att det känns bättre. Jag tänker aldrig låna pengar för ren konsumtion (boende är inte konsumtion anser jag) som hemelektronik och liknande. Inte ens bil tänker jag låna till, även om jag gjort det tidigare i livet. Ska vi köpa bil ska det vara med sparade pengar. Och aldrig ny bil.

Jag har faktiskt inte vågat säga hur mycket pengar vi har till våra kompisar, eller ens mina föräldrar och syskon. Dom vet att vi tjänar rätt bra och att vi sparar mycket, men dom kan nog inte föreställa sig exakt hur mycket det egentligen har blivit.

Anledningen är nog att det känns lite skrytaktigt, för jag vet att dom flesta knappt har några pengar på banken själva (mer än ett par tiotusen på sin höjd). En annan anledning är att dom säkert kommer idiotförklara oss och tycka synd om oss för att vi har levt så snålt i två år nu.

Jag hoppas dom frågar, för då tänker jag svara. Hehe, jag vill tala om det för hela världen men vågar inte. :) Tur att jag har den här bloggen.

4 kommentarer:

Cristoffer sa...

När mman talar om skuldsättning av bostäder så tycker jag man skall titta på månadskostnaden.

Tänk att du har alternativet att hyra en lägenhet och köpa en bostdasrätt.

Låt säg att hyran på lägenheten är 5000kr

och en exakt likvärdig bostadsrätt har en månadsavgift på 2500kr plus kostnaden för bostadsrätten.

Om man har pengar för att köpa bostadssrätten kontant så sparar detta som sagt 2500kr i månaden.

Faktum är att man också kan låna låt säga 400 000kr och ändå få lägre månadskostnad. En ränta på 5,5% medför då att månadskostanden blir 4300kr.

Där för kanske det inte är så klokt att spara pengar fram till man kan köpa en lägenhet kontant utan man bör kanske spara så mycket pengar att man kan sänka sina kostnader.

Att däremot låna pengar bara för att en bostadsrätt på lång sikt går upp i pris är synnerligen korkat om man då väljer att ta så mycket låna att man ökar sina levnadskostander. Nej man skall istället använda lån för SÄNKA sina boendekostnader. Därför skall man t.ex. jämfr vad skulle kosta att hyra ett hus och köpa ett hus i fall man skulel vilja bo i ett hus.

Anonym sa...

Hej
Förstår hur du tänker när du skriver att folk reagerar på ett eller annat sätt när man säger hur mycket vi sparar.
Skulle inte säga för mina kompisar hur mycket penar vi har sparade. Vi har sagt att vi ska fira med en resa när vi är skuldfria. Och att redan vid årskiftet tänker vi börja planera för denna ;-) Vi skulle mer än gärna dela med oss av tips hur vi sparar utan att snåla men de flesta verkar tycka att det är jobbigt att prata om det. Så det undviker vi om inte någon frågar.
LR

sofia sa...

Hej!

Jag är otroligt imponerad över hur ni har lyckats spara ihop en så stor summa på så kort tid. Visst, ni har bra inkomster men i alla fall... Jag har så svårt att låta bli att att spendera pengar på onödiga saker. För er verkar det inte vara något som helst problem. Som sagt var, jag är väldigt imponerad!

Fredrik Andersson sa...

Du kan aldrig ha en riskjusterad avkastning som är högre än banklånsräntan. Har du högre ränta är det för att du har högre risk. Dvs den förväntade avkastningen efter riskjustering är lägre än banklånsräntan och du förlorar på att ej amortera lånen. (Undantag för att bygga upp en buffert vilket kan behövas vid sämre tider då du ej kan lån)

>> Detta gäller för alla investeringar. För att överdriva kan man jämföra investeringar med att köpa lotter med pengar. Om du vinner har du extremt mycket bättre avkastning än låneräntan men om du rskjusterar för risken att du inte vinner så är den förväntade avkastningen negativ.

Vill du lära dig mer om placeringar och risker så ta en utbildning eller kurs Kika på www.kurser.se eller www.utbildning.se

MVH, Fredrik Andersson