lördag 28 juni 2008

Man blir glad av pengar

Det är faktiskt sant, man blir gladare av att ha pengar. Det kanske låter självklart, men jag har hört många säga att pengar inte kan göra en lycklig. Att det skapar en massa problem, depressioner och så vidare.

Jag är i och för sig inte rik än, har inte ens råd att köpa en vanlig lägenhet för pengarna. Men 1 miljon är ändå en ganska respektabel summa att ha på banken. 1 miljon anses av de allra flesta vara ganska mycket. "Vad skulle du göra om du vann 1 miljon?" har man ju hört ibland och de som får frågan brukar räkna upp det gamla vanliga: Resa jorden runt, köpa ny bil, betala av lite lån, börja pensionsspara...

Hela tillvaron känns helt klart tryggare nu än förut. Jag och min sambo skulle kunna leva nästan 10 år på pengarna nu om vi slutade jobba idag. Om vi fortsätter i samma stil som nu alltså.

1 miljon är ganska mycket, men ändå inte.

Jag ser fram emot den andra.

4 kommentarer:

Cristoffer sa...

Håller med pengar blir man gladare och känner större trygghet.

SÅ vad har du för drömmar, målsättningar?

och en liten parantes, jag hoppas inte du har 1 Mkr på ett sparkonto då täcks det varken av insättningsgarantin eller ger direkt bra avkastning.

Snåljåp sa...

Drömmarna varierar lite med tiden, men att kunna ha så mycket pengar att jag kan välja själv om jag ska jobba för andra eller inte, är väl nånting som vore skönt.

Vi har alla pengarna på banken, på konton som har insättningsgaranti, och desssutom utspridda på flera banker så vi inte överstiger 250 tusen på ett konto.

Jag vet att avkastningen blir dålig, 4-5% just nu (och en inflation på 4 eller så...). Anledningen är att vi ska köpa lägenhet snart, och det går inte att riskera en 10% börsdipp om man har 1 miljon investerat. Räntan på banken är låg, men säker.

Mikael sa...

"Vad skulle du göra om du hade 1 miljon?" är en fråga som ofta visar frågeställarens eller besvararens förståelse för hur pengar fungerar.

Spenderar du miljonen så är den borta sedan.

Investerar du en miljon, så har du glädje av den resten av livet.

Har du större mål än en enstaka fin bil eller världsomsegling, så är det senare alternativet att föredra.

CalleC sa...

Cristoffer: Sparkonton täcks väl av insättningsgarantin, men då får Snåljåpen dela upp den på fyra banker?

Mikael: Det enda roliga med pengar är väl egentligen det man kan köpa för dem? Att sedan investeringar ger en viss hävstång är en annan sak.

Fina bilar behöver inte vara dåliga investeringar, om de inte är fabriksnya. Den som köpte en Plymouth Hemicuda -71 år 1985 fick betala ca 50 000 kr. Idag är den bilen värd uppemot miljonen. Och han har kunnat ha kul med den under tiden, till skillnad från om han hade köpt aktier.