tisdag 25 oktober 2011

Tankar i natten

Det är snart ett år sen som jag gav upp min anställning för att leka företagare. Från början hade jag ett konsultuppdrag, annars hade jag inte sagt upp mig vid den tidpunkten. Konsultuppdraget skulle vara tillsvidare men blev ca ett halvår på grund av att uppdragsgivaren fick slut på pengar.

Efter att konsultuppdraget tog slut har jag istället gått in som delägare i ett projekt som vi håller på att utveckla. Jag och en till först men nu har vi tagit in fyra andra som jobbar med projektet. Det ger inga pengar ännu och kommer inte göra det på ett halvår kanske, men sen är förstås meningen att det ska funka.

Samtidigt som detta driver jag min ehandel sedan tidigare. Det som började som en hobby för två och ett halvt år sedan har nu vuxit och har omsatt 1 miljon bara den senaste månaden. Jag har en person på heltid och ett par timanställda. Själv jobbar jag ca halvtid med det och halvtid med det jag nämnde ovan.

Halvtid just nu är ca 7 timmar om dagen. Ja, det blir långa dagar och även helger även om jag försöker vara helt ledig minst en dag. Detta är förstås inte hållbart i längden utan jag strävar hela tiden efter att lasta över arbetsuppgifter på andra. Det är lättare sagt än gjort när verksamheten växer.

För det mesta är det väldigt roligt, särskilt när det handlar om utveckling. Om det blir för mycket "rutinuppgifter" som måste göras kan det kännas jobbigt ibland. Jag gillar inte administration och sånt som inte för verksamheten framåt utan bara är ett nödvändigt ont.

Jag tror jag har lärt mig något under dessa år som jag kämpat, och det är att man inte får nånting gratis. Ska man lyckas och tjäna pengar får man jobba hårt. Hårt arbete och att inte ge upp när det tar emot. Jag tror på att bestämma sig för en idé och köra stenhårt, i flera år om det behövs. Tur är ingen faktor att hoppas på. Däremot måste man vara grundlig och göra ordentligt med marknadsundersökningar och liknande så man inte satsar fel i onödan.

Som tips till andra som är sugna på att starta eget kan jag säga att säg inte upp dig från dagjobbet innan det blir i princip ohållbart. Lyckas man bygga upp en fungerande verksamhet på sin fritid, hur bra kommer det inte bli sen när man väl slutar sitt jobb och kör företaget på heltid. Se till att ha en rejäl buffert också.

Som egenföretagare känner jag en enorm frihet. Jag är min egen chef och gör vad jag vill. Samtidigt har jag aldrig haft så här mycket ansvar och aldrig känt mig så låst som jag gör nu. Jag jobbar när jag vill men jag måste jobba hela tiden. Jag kan ta ledigt när jag vill men jag kan inte för jag måste jobba. 25 semesterdagar? Jag tror jag har 50, eller kanske 100, men kan ta ut 3 om jag har tur. Ändå älskar jag det jag gör just nu, större delen av tiden. Eget företag är min grej.

Nästa sommar har jag dock bestämt att ta ledigt en månad. Då kommer jag kunna resa iväg och låta andra ta hand om det jag gör annars. Jag skulle även vilja jobba ca 8 timmar om dagen och sedan göra något mer avslappnat på kvällstid, som jag gjorde förr. Till exempel åka och fiska och sådant. Det vore skönt.

11 kommentarer:

Anonym sa...

8 h om dagen är för anställda, det kan du som egen glömma.
I princip kan du tänka på att vara ordentligt ledig när du säljer företaget, inte innan dess.

De som inte varit med på en liknande resa som du har inga begrepp om vad det innebär att driva eget. Dvs så gott som inga politiker har en susning.

John sa...

Blev lite pepp av att läsa detta. Roligt att det går sig för dig.

Piotr Kundu sa...

Att inte säga upp sig från jobbet är som att simma i basäng med ytterkläderna på - det går, men det är otympligt. Dessutom hinner du döda iden ganska snabbt om den är dålig, istället för att dra ut på den på fritiden.

PS. Jag har drivit företag sedan '97, sist jag hade semester var 2008, och kolla på klockan - jag började kl 9.00 idag (dvs 16 timmar sedan) och 7 timmar är det dags igen.

Anonym sa...

Riktigt inspirerande läsning i vilket fall.

Tack för det!

Likvidation av bolag sa...

Det finns väldigt mycket information om hur man startar bolag på nätet men mindre information om hur man gör när man ska avveckla handelsbolag.

Inkomstförsäkring sa...

Är också egen företagare och känenr igen mig grymt ycket i vad du säger. Gjorde misstaget att inte skaffa ett deltidsjobb för att kombinera mitt egenföretagande med, vilket hade varit bra då det tar tid att bygga upp en lönebringande verksamhet inom den bransch som jag är verksam inom. Det är inte fråga om att det kommer bära sig, fråga när bara när :) Men det är bara att forstätta kämpoa och inte glömma hur tråkigt man hade det som anställd :)

Anonym sa...

Exakt var kan jag hitta denna Weblog plattform?

Ellinor sa...

Nu har jag läst igenom HELA din blogg från första inlägget till det sista. Mycket inspirerande läsning!! Synd att den tog slut nu. Hoppas på fler inlägg nån gång, vore kul att veta hur det har gått för dig.

Mvh /blivande miljonär

Anonym sa...

Har också läst hela bloggen. Hur går det för dig nu?

John sa...

För alla "ekonomiska" personer där ute kan jag rekommendera Cashbackshopping.se.

Pallavi Gupta sa...

“Better to see something once than hear about it a thousand times”

hostels in Manali
hostel in Manali