lördag 30 juli 2011

Uppdatering av statusen

Jag tog bort lägenheten från "Tillgångar" i högerspalten. Även om det givetvis är en tillgång så är det så svårt att uppskatta värdet på den, och det är inte direkt likställt med cash i handen i morgon om jag skulle behöva. Så jag tog bort den helt istället.

För ett halvår sen hade jag kunnat sälja den för 2.5 miljoner men nu har jag ingen aning. Även om liknande lägenheter i samma område fortfarande annonseras ut för samma pris så säljs inget längre. Ett ras (eller en långsam nedgång) lär komma snart och antagligen fortsätta ett tag tills priserna justerats ned. Hur lågt priserna sjunker har jag ingen aning om. Kanske 20%, kanske 50%.

Skuld 0 kr är inte helt sant dock. Mitt visa-kort är ett kreditkort med 75 tusen kredit. Gör man en kreditupplysning på mig så står det att jag har en skuld på 75 tusen kronor. Fast det räknas inte tycker jag. Om någon är nyfiken så är min kreditkortsräkning denna månaden på 3000 kr och jag betalar alltid allting varje månad och har alltså aldrig betalat någon ränta för krediten. Korten har ingen årsavgift så jag tjänade 200 kr per år på att byta till kreditkort, och det är enda anledningen till att jag gjorde det. Många bäckar små... :)

15 kommentarer:

Anonym sa...

På utdraget från tex UC anges även "utnyttjad kredit" och skulle i ditt fall då visa 3000:- för de 5-6 perioderna de redogör för. Så den som nu skulle titta på din vidare kreditförmåga skulle se att 72 000:- var outnyttjad och därmed kunna göra en mer kvalificerad bedömning.

Så du har bytt till kreditkort med 0:- årsavgift. Nästa steg är att byta till ett kort där du faktiskt får betalt för att använda det också. Tex 1% på inhandlat belopp (i alla affärer - inte bara i vissa kedjor) som utbetalas i riktiga pengar, och inte några konstiga bonuspoäng eller delar av fondandelar eller flygpoäng. Utan verkliga riktiga pengar som betalas ut i handen.

När får vi se ditt nästa steg?

Snåljåp sa...

Exempel på sådant kort? Jag ser fram emot att få 30 kr i handen varje månad!

Mama sa...

OKQ8 VISA. 0 kr årsavgift, 0 kr fakturaavgift, 0 kr ränta om du betalar hela beloppet varje månad.

Du får 1% på allt du handlar överallt (utom bensin på OKQ8) i form av en kupong att handla för på OKQ8.

Enda problemet är ju att ta ut kontanter, det kostar. Alltså måste jag ha kvar min banks VISA. Nån som har tips för att lösa det?

Anonym sa...

Re Mama

Bonuschecken kostar inget att lösa in, det är inga avgifter.

Uttag av pengar kan lösas på olika sätt:
I tex livsmedelsaffären kan du be att få "avrunda uppåt" dvs om det kostar 351.87 så säger du 500:- och så får du mellanskillnad i handen. Och bonus på 500:- !
Ett annat sätt att få ut kontanter är att föra över pengar till ICA-kortet (vanligt kostnadsfritt ICA-kort) och ta ut det i kassan på valfri ICA-affär.
Sedan kan man alltid gå in på banken och ta ut pengar i kassan, det kostar inget (konstigt nog, men det kommer väl).
Om du skaffar ett Handelsbanken frikort - som är gratis - kan du ta ut gratis i HANDELSBANKENS bankomater, dessa kan du hitta här
http://www.handelsbanken.se/shb/INeT/ICentSv.nsf/Default/q1D911A2F99217C49C12572410049A65C?Opendocument

Det finns säkert en drös med andra fiffiga sätt, men dessa kanske räcker till att börja med?

Anonym sa...

Och för att förtydliga det som Mama skriver; bonuschecken är en "kupong" men den behöver du alltså inte handla för på OK-Q8 utan kan alltså få motsvarande belopp ut i kontanter. Utan avgifter.

Coffe sa...

Jag använder mig av COOP VISA. Om du handlar mest på COOP så är det väldigt förmånligt! Värt att kolla upp i alla fall!

Anonym sa...

Re Coffe

Kombinationen OK-Q8 Visa och COOP Medmera gratiskort är ännu bättre än enbart COOP Visa.

Det är bättre därför att du får lika mycket i bonus på COOP-inköpen (då du samlar poäng på COOP och andra företag i COOP-sfären) och samtidigt betalar med OK-Q8 Visa och får bonus på 1% på ALLA inköp, dvs även de utanför COOP sfären.
Med COOP VISA är bonusen utanför COOP-sfären begränsad till 0,5% samt maximalt belopp om 50 000:- i inköp per månad.

Dessutom kostar COOP VISA 95:-/år medan OK-Q8 är gratis.
Du får ut riktiga pengar med OK-Q8 Visa medan du får bonuspoäng som kan användas som betalning när du köper saker på COOP. (Jo, du kan få ut COOP-bonusen i vanliga pengar om du trixar och fixar med kundtjänst centralt).

Dessutom hittar du ofta samma varor som COOP har till lägre priser på andra försäljningsställen. Alltså; lägre pris och högre bonus då du använder OK-Q8 Visa. Det spar du ännu mer pengar på.

Coffe sa...

Visst är det så! COOP VISA passar mig väldigt bra eftersom jag bor i närheten av en stor COOP som har bra priser. Man får 1 % extra i bonus om man betalar med kortet och sedan är det olika bonusnivåer beroende på hur mycket man handlar för.

I och med förändringen av villkoren blev kortet mer förmånligt ifall du handlar mycket på COOP, handlar du däremot mycket på andra ställen är OKQ8 förstås bättre då det ger dubbelt så mycket bonus. Jag har 572 kr i bonus sedan i december.

Eller ja, OKQ8 är alltid bättre i och med att det ger 1 % på allt och är gratis. Du har med andra ord helt rätt i det du skriver! Däremot är det smidigare med COOP eftersom bonus hamnar direkt på kortet. Med OKQ8-kortet måste man ta sig till en butik rent fysiskt och få kontanter i näven. Å andra sidan borde det bli några hundralappar extra på ett år, så det kanske det är värt!

Classier Corn sa...

Intressant läsning!

Fattiglappen sa...

Du kanske ska minska kreditern till 20k då, då ser det ut på kreditupplysningen som du har betalat av ditt lån med 55 tusen.

Men annars så håller jag med dig om att man ska akta sig för dessa kortavgifter, det kan bli en hel del.

Anonym sa...

Du slipper alltså årsavgiften på 200kr... Det många inte känner till är att när man handlar med kreditkort så får butiken betala en högre transaktionsavgift på beloppet till banken än vid köp med vanligt bankkort kopplat till tex VISA.

Detta leder enligt min mening till högre priser för oss konsumenter och mer pengar till bankerna...

Advokat Stockholm - Affärsjuridik sa...

Joakim von Anka wannabe?

Camilo sa...

Ditt hus är ingen tillgång. En tillgång är det som ger dig pengar i handen varje månad.

Fredrik S sa...

Jag har Coop-medlemskap, vilket ger 4% återbäring när man handlar för typ 5k i månaden (trebarnsfamilj som äter mycket). Ovanpå detta använder vi Statoil Mastercard som ger 1% på alla inköp oavsett vart man handlar. Alltså totalt 5% på Coop och 1% på andra ställen. Min frisör berättade för mig att banken tar 3% av beloppet då kunden betalar med kort, så man förstår bankernas iver att omsätta pengar med plastkort och därför kastar sådana efter oss kunder.

Anonym sa...

Vad heter din bank?