lördag 2 maj 2009

Vi ligger minus

"Anonym" som postade den första kommentaren i förra inlägget påpekade mycket korrekt att jag ligger på minus, då -1095000 plus 280000 är lika med 815000 kronor i skuld. Det stämmer. Jag räknar heller inte lägenheten som en tillgång, då vi nyttjar den som bostad och den inte genererar någon inkomst utan endast är en belastning för oss (minus eventuell nytta vi har av den genom att bo i den)

Vi köpte den för ca 2,5 miljoner för åtta månader sedan. Sedan dess har en finanskris blommat ut och priserna sjunkit rejält, för att sedan gå upp något igen. En annan liknande lägenhet har nyligen sålts i huset, för 2,5 miljoner, så om vi skulle sälja i morgon skulle vi kanske få ut lika mycket själva och sitta med närmare 1,7 miljoner på banken. Vi kommer dock inte sälja så det är onödigt att spekulera i något eventuellt värde på lägenheten.

Det känns dock bra att för tillfället ha ett ganska rejält övervärde i lägenheten, i förhållande till lånet. Det finns marginaler helt enkelt. Skulle priserna sjunka rejält, skitsamma.

Det vore förstås skönt att bli skuldfri men det i sig är inget slutgiltigt mål. Lån kan vara bra ibland. Det riktiga målet är att bli ekonomiskt oberoende, dvs att kunna leva på avkastningen av ens tillgångar. Det är långt kvar dit.

10 kommentarer:

nonhosonno sa...

"Det riktiga målet är att bli ekonomiskt oberoende, dvs att kunna leva på avkastningen av ens tillgångar".

Ja det är det som gäller :)

Anonym sa...

Men sparar ni 200000 per år är ni ju skuldfria inom 4 år.
200000 per år sparar ni ju lätt eller?
Varför amorterar ni så lite?
LR

Anonym sa...

hej.
ja du har långt kvar tit,först måste du ju hamna på "noll" från dina skulder och seedan därefter bygga upp en förmögenhet.
känns som at jag är hästlängder före..inte alltid bra med lån vettu.
du kanske anser dig vara rikare än mig för att du har en lägenhet som du köpt för LÅNADE pengar,men ICKE sa nicke,jag är rikare än dig,för jag har inga lån!

hemtrevligt sa...

lunchen idag blir en god tomatsoppa,middagen blir ungstekt falukorv.

Anna sa...

Hej Snåljåpen!

Otroligt glad att du är tillbaka i bloggen! Har saknat dina inslag! Har gått in och läst alla dina gamla inmlägg för att få inspiration då jag precis börjat min egen resa mot rikedom! Hittils går det helt okej och jag hoppas kunna spara ihop 100 000 kr under året! Hoppas du stannar denna gången med lite mer frekventa uppdateringar! Och till alla er som håller på och skriver att ni är allt rikare än "snåljåpen" så lägg bara ner. Det är ingen tävlig, bara med sig själv!

Mvh Anna

minna sa...

kul att du är tillbaka

Aktiebloggar sa...

Vad gör ni om ni aldrig skulle bli ekonomiskt oberoende. Har ni någon reservplan?

Snåljåp sa...

Nja, vi har väl inte direkt något sistadatum för när vi måste vara ekonomiskt oberoende, så det är svårt att säga. Jag kommer aldrig stanna upp och säga "jag misslyckades", utan det kommer snarare bli så att jag plötsligt står där en dag och inser att vi faktiskt har lyckats.

Kenny sa...

Till Anonym som skickade 5maj 13:15. Du har nog inte riktigt så bra koll på ekonomi du. Om han har lika mkt sparade pengar som ger avkastning som han har lån så tjänar han emd störtsa sannolikhet på att vara belånad. Ponera att han har 1 000 000 (1miljon) i lån som idag har en ränta på knappt 2%, och han också har 1 000 000 (1miljon) investerat i en kapitalförsäkring med ca 1% årlig beskattning och en avkastning på i snitt 12% (inte alls svårt att få) per år. Han gör avdrag på boräntan i deklarationen så egentligen har han ju ännu lägre ränta än de där 2% som många har idag. Då är ju 9% av pengarna i ren vinst, 9% på 1miljon = 90 000, alltså går han plus 90 000 per år utan att anstränga sig vidare till skillnad från dig som e skuldfri och kanske för slita för dina pengar :D

Hace a nice day everybody / Kenny

Anonym sa...

Är av åsikt att bostadslån inte är helt dumt utan snarare smart! Belåna bostaden så mkt som möjligt och använd kapital på börsen. Smarta drag kan ge rikedom. De som lånade till sin bostäder för 30 år sedan är de som sitter på stora kapital i bostäder idag. Att inte se en fastighet/bostad som en tillgång är trams!!