fredag 28 december 2007

Ett och ett halvt år

Nu har vi sparat i ett och ett halvt år och fått ihop ca 800 tusen. Det blir ca 45 tusen per månad i genomsnitt och det tycker jag vi får vara nöjda med. :) När vi började spara så hade vi ca 10 tusen på banken tillsammans och då kunde jag aldrig föreställa mig att vi skulle få ihop så mycket pengar på så kort tid. Tidigare i mitt liv har jag aldrig haft mer än ca 120 tusen på samma gång och då spenderade jag upp alla pengar på ny bil och möbler och grejer.

Vi lär förhoppningsvis komma upp i en bit över en miljon innan det är dags att skuldsätta oss och köpa lägenhet senare i sommar. Jag brukar tänka på hur det kommer att bli då med vårt sparande egentligen. Vår boendekostnad kommer att bli minst tre gånger så hög som idag, plus att vi kommer att köpa en massa möbler och annat. Jag gissar att vi inte kommer att snåla på det nödvändiga (säng, köksbord osv :)) men fortsätta att leva sparsamt som vi gör nu.

Det första jag vill göra är i alla fall att bygga upp en buffert på minst ca 30-40 tusen kronor som får ligga på ett bankkonto. Det kommer att vara till för större oförutsedda utgifter. Nu hoppas jag inte det blir så många såna som gäller lägenheten i alla fall eftersom den är ny, men det finns mycket annat som kan dyka upp. Tandläkarbesök bland annat.

Vi lär fortfarande ha en ganska rejäl marginal så jag planerar att placera hälften i aktier/fonder och betala tillbaks lånet med hälften. Fast där kan jag vara flexibel, det lär bero på hur det ser ut med räntor, börsen och så.

Idag har vi alla pengar på banken till ca 4,5% ränta. Det ger ca 3000 kronor i månaden (före skatt) i ränta. När vi köper lägenhet så ökar vi kostnaden en massa plus att vi förlorar den ränteinkomsten. Fast det är det givetvis värt, jag är trött på att bo i studentrum.

6 kommentarer:

Samuel sa...

Grattis!

Verkligen bra gjort,

jag är nyfiken på vad ni får in för inkomster före skatt varje månad för att kunna ha sparat så mkt, per person då?

Snåljåp sa...

Lönen varierar så det är svårt att säga en exakt summa. Räkna baklänges, vi gör av med ca 7-8 tusen totalt varje månad och sparar resten.

Per Penning sa...

Imponerande!

Susanne sa...

Imponerade 18 månader. Grattis!
*Bugar i vördnad*

Tips vid möbelköp. Handla "antikt" på auktion & loppis för vid försäljning får du i princip pengarna tillbaka och ibland mer... Handla på IKEA, EM, Mio osv och du får tillbaka en bråkdel..

Lycka till! (overkill i det här sammanhanget! *asg*)/
Susanne

Snåljåp sa...

susanne, det har du väldigt rätt i. Köper man nya grejer betalar man alltid överpris.

Vi lär nog köpa mycket nytt i alla fall av ren lathet.

Jakob sa...

Blir riktigt imponerad av ert sparande! Bra jobbat!

/Jakob -hurjagblevrik.se