lördag 27 januari 2007

Köpa lite fonder

Jag läser dagligen en blogg som heter Miljonär innan 30 skriven av en kille som sparar allt han tjänar och lite till, i princip. Han ska bli miljonär innan han blir 30 och har knappt fem år kvar. Jag har alltid trott att man inte kan bli rik av att ha ett vanligt jobb och spara men efter att ha följt hans blogg ett tag så inser jag att jag har haft fel. Sparar man regelbundet över en lång tid så blir det oerhört mycket pengar tack vare ränta på ränta-effekten.

Jag och min sambo sparar faktiskt också mycket, vi lever grymt snålt eftersom vi är på gång att köpa lägenhet och behöver alla pengar vi kan få.

Jag tänkte börja spara i fonder och aktier och öppnat depå och fört över lite pengar. Nu kan jag bara inte bestämma mig för vilken fond jag ska köpa! Helst ska det ju vara en som går upp istället för ner, så mycket kan jag räkna ut själv... men det är svårt att på förhand veta vilken det är. Kina har ju gått bra under 2006 men tänk om det stora raset kommer snart, det vore inte så roligt. Om det nu blir något stort ras, men det brukar det bli förr eller senare.

Jag vet att man ska vara långsiktig men om man kan undvika svackorna så tjänar man ju så pass mycket mer helt enkelt.

Nu har jag bara fört över två tusen, mest för att leka lite. Innan vi köpt lägenheten så tänker jag inte riskera nånting utan nu ligger allt på banken med 2.5% ränta.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kan rekommendera svea direkt (www.sveadirekt.se) som har inlåningsränta på 3,60% just nu. Man får ha max 250 000 har jag för mig, men det funkar bra för mig.

Charlie sa...

Jag kan rekommendera någon av XACTs fonder. De handlas som vanliga aktier, vilket är bra tycker jag. Jag använder mig själv av Aktiedirekt och är nöjd med dem.

Tack för tipset angående mer-trafik. Det var en miss av mig.

mvh Charlie

Anonym sa...

Rekommenderar att du på sikt sparar långsiktigt i aktier. Ger bättre avkastning än fonder. Beror naturligtvis på hur länge du kan avvara pengarna.

//Finansvalpen