söndag 27 juli 2008

Hur lyckas vi spara så mycket?

I kommentarerna till förra inlägget så ställdes frågan hur det kan vara möjligt att spara runt 40000 kronor i månaden på två löner. Det kan vi göra för att vi har turen att tjäna ganska bra.

En normal månad gör vi av med ca 7000 kronor totalt. 3000 i hyra, 1500 för maten, och så diverse annat för ett par tusen. Vi skulle teoretiskt kunna få ner kostnaderna till under 5000 i månaden, men vi har märkt att vår smärtgräns verkar ligga ungefär runt 7000. Ner till den nivån har gått ganska bra, skulle vi spara mer så skulle det nog bli en del lidande och det känns onödigt.

Utöver våra dagjobb så har vi även ett företag där vi ibland får kortare uppdrag som är rätt lönsamma. Tyvärr fortfarande i ganska liten skala men förhoppningsvis kan vi utöka den biten.

Just nu får vi även ca 50000 per år i ränta (före skatt) på våra sparade pengar.

Jag vill helst inte gå in på några exakta siffror, den som är intresserad får försöka räkna baklänges på hur mycket vi tjänar på ett år. Min sambo tjänar dock nästan dubbelt så mycket som jag, så det är hon som står för den stora biten.

lördag 19 juli 2008

Ränteinkomster blir ränteutgifter

Nu får vi drygt 4000 kronor i månaden i ränta på de pengarna vi har sparat ihop, och som vi har placerade på olika bankkonton.

När vi köpt lägenhet har vi istället för 1 miljon på banken, lån på 1 miljon av banken. Då får vi betala 5000 kronor i ränta till dom. Det blir en skillnad på 9000 kronor i månaden bara där, utöver ökade boendekostnader i allmänhet.

Det vore skönt att ha en passiv inkomst som överstiger kostnaden för lånet.

Att äga en lägenhet genererar ingen inkomst om man bor i den. Hyr man ut den kan man eventuellt tjäna lite (men kom ihåg att det är staten som bestämmer hur hög hyra din hyresgäst ska betala)

torsdag 10 juli 2008

Räkna lägenhet som tillgång?

Nu kan vi för ett kort ögonblick kalla oss för miljonärer (även om vi är två som delar på en). Snart är vi vanliga svenssons igen.

Lägenheten måste ju ändå räknas som en tillgång, men det är inte förrän efter man sålt den som man är säker på hur mycket den var värd. Så det känns fel att räkna med den till sin totala förmögenhet. Alltså kan man inte kalla sig miljonär bara för att man äger en lägenhet för två miljoner och bara har lån på en miljon.

Egentligen är det samma sak med aktier och fonder, tycker jag. Det är inte förrän efter man sålt som man vet hur mycket pengar man fick. En enorm skillnad är dock att man kan sälja aktierna inom några minuter i normala fall, medans det för lägenheten kan ta nån månad.

På grund av detta kommer det stå ett jättestort negativt tal där uppe till höger, efter sommaren. Men jag kommer ändå notera lägenhetens uppskattade värde och även visa en siffra på hur mycket vi skulle kunna ha om vi sålde "idag".

Pengarna som är bundna i lägenheten kommer vi förmodligen aldrig att se röken av igen. Så småningom lär vi byta till en större lägenhet, kanske med mer lån, och senare ett stort hus, kanske med mer lån. Snart får ni se oss i Lyxfällan på tv! Skämt åsido, lån kan vara ett väldigt bra verktyg och inget man automatiskt måste vara rädd för.

onsdag 9 juli 2008

Börja om från noll igen

Det tog två år från 0 till 1 miljon. Nu kommer vi gå ner till 0 igen. Eller egentligen minus 1 miljon förstås, men det som syns på kontot månaden för lägenhetsköpet lär vara ganska nära 0.

Vi får alltså göra en omstart med sparandet. Jag funderar lite på om vi kommer känna oss mindre säkra då jämfört med nu. 1 miljon på banken eller 1 miljon skuld. Vilket känns mest tillfredsställande? Jag tror fördelarna överväger trots allt, och jag lär känna mig väldigt nöjd ändå.

Det ska bli spännande att se hur snabbt det går att spara ihop till miljon nummer två. :)

tisdag 8 juli 2008

Köp billig mat och spara pengar

Maten kan man spara mycket pengar på, det har jag skrivit om flera gånger. Det behöver inte byta att man äter sämre än andra, bara att man tänker på vad det är man köper. De flesta matbutiker publicerar sina veckoblad på nätet varje vecka (om man inte får reklamen i brevlådan). Gå igenom den och kolla vad som är billigt just nu, och rätta din matlagning efter det och inte tvärtom.

Det brukar även löna sig att gå till flera butiker och bara köpa det som är billigt i varje butik. Det kanske inte alla har tid med, så då får man nöja sig med en butik.

Köp mycket och frys in, tex billigt kött. Står det max X kg per kund, gå och handla flera gånger.

Om allt man köper är nedsatt 20% så blir ju totala matkostnaden 20% lägre per månad. Givetvis finns det sånt som sällan har extrapris, som tex mjölk och dylikt. Men totalt sett har man mycket pengar att spara genom att enbart köpa det som är billigt.

måndag 7 juli 2008

Byta jobb eller inte?

Jag har ganska lång resväg till jobbet, totalt ca 2.5 timmar om jag åker kollektivt och det känns som att jag kan spendera den tiden till något bättre. Därför har jag börjat söka lite andra jobb, och även fått komma på en intervju. På alla tidigare anställningsintervjuer har jag varit arbetslös, och därmed ganska nervös eftersom jag verkligen velat ha jobbet. Nu har jag ett jobb jag är förhållandevis nöjd med och känner ingen press alls. Det är en enormt stor skillnad märkte jag, det var till och med ganska roligt att sitta där och bli intervjuad. :)

Mitt självförtroende är givetvis på topp eftersom jag redan har ett jobb och inte behöver byta, men jag tror säkert att jag kan få det här jobbet.

Frågan är om jag ska byta eller inte. Jag vet vad jag har, och mitt nuvarande företag är trots allt ganska bra. Dessutom kommer jag gå från en tillsvidareanställning till en visstidsanställning och sedan tillsvidare "om det går bra" (kanske förhandlingsbart).

Fasen, jag har aldrig varit i den här situationen förut. Mina tidigare jobb har liksom tagit slut av andra anledningar och så har jag fått söka nytt på grund av det.

Största skillnaden som jag ser det är i alla fall 10 minuters resväg istället för 1.15. Andra saker så som arbetsförhållanden och jobbarkompisar är svårt att veta något om innan jag jobbat där i några månader.

Om det hade varit ett mycket bättre jobb så hade kanske inte valet varit svårt, men nu är det i princip samma grej som jag jobbar med idag.

Hur hade ni resonerat i en liknande situation?

söndag 6 juli 2008

30 eller 40 år?

När vi ansökte om lån nyligen så fick vi välja om vi ville betala tillbaks lånet på 30 eller 40 år. Det gick inte ens att välja 20 eller 10, eller 5. Vi fick även välja om vi ville ha några amorteringsfria år. Ansökningsrutinerna är inte anpassade för snålbloggare! :)

lördag 5 juli 2008

Mina studier

Jag började plugga på universitetet förra året, och tanken var att jag skulle plugga på heltid samtidigt som jag fortfarande jobbade nästan heltid. Det var rätt svårt att hinna med att plugga, speciellt de kurser som krävde att man var på skolan. Jag kom på rätt snart att det är grymt dyrt att plugga. För en föreläsning som började klockan 12, så behövde jag åka från jobbet klockan 11 lite drygt. När föreläsningen var slut klockan 14 var det ingen stor mening att åka tillbaks till jobbet för en timmes jobb till. Alltså kunde det bli upp till 5 timmars förlorad inkomst för en enda föreläsning. Ca 650 kronor innan skatt. För en enda föreläsning.

Tänker man så är det givetvis svårt att fortsätta. Jag skippade alla föreläsningar och började köra helt på distans istället. Nästan alla kurser körs även på nätet med inspelade föreläsningar, så det går hyfsat bra. Problemet är grupparbeten och seminarier som kräver min närvaro på tider jag inte har riktigt tid.

Projektet misslyckades kan man säga. Nu har jag tagit en paus i pluggandet för att tänka över hur jag ska lösa det i fortsättningen.

Min slutsats så långt är i alla fall att heltidsjobb inte går att kombinera med heltidsplugg. Men det kom väl inte som någon överraskning för någon.

fredag 4 juli 2008

Olika kostnader att se över

Det allra lättaste sättet att spara är att se över sina utgifter.

Maten är en kostnad där man kan spara ganska mycket. Vi ligger stabilt på ca 1500 kronor per månad för två personer. Det går att snåla ännu mer, vi äter inte på något sätt dåligt. Däremot undviker vi sånt som brukar vara dyrt och kör mycket billiga råvaror som potatis, lök, morötter osv. Vi köper väldigt sällan godis och kakor och sånt, så där sparar vi in en del. Jag tror vi kommer ligga kvar på 1500 i månaden för maten även i fortsättningen, för jag tycker vi äter bra mat idag.

Vi äter mycket sällan ute. Det kanske blir en gång varannan månad. Det behöver inte ta speciellt lång tid att laga mat och göra matlådor. I värsta fall kan man ju koka spagetti och färdigstekta köttbullar till det (som man låter koka med i pastavattnet i ett par minuter mot slutet :)). Grymt snabbt och billigt. Fast det blir mest när jag lagar mat till mig själv som det blir sån mat. Vi brukar alltid laga mat tillsammans varje kväll och då blir det lite mer "riktig" mat.

Elen är en annan punkt där man kan spara lite, men inte alls lika mycket som maten, eftersom det mesta av elräkningen ändå är fasta avgifter. Man bör ändå få rutin i att stänga av datorn när man inte använder den, och likaså tv:n och alla lampor. Det här är inget som är svårt att göra, man får in vanan väldigt snabbt och då har man helt plötsligt sparat nån gratis tusenlapp på ett år.

Bil ska man undvika till varje pris. Även om man köper en billig bil som drar lite bensin, och så vidare, så kostar det massor. Man kan inte undvika skatt och försäkring, och ofta får man även betala för parkering på ett eller annat sätt. Visst är det grymt bekvämt att ha bil, men vill man spara pengar bör man verkligen tänka efter en extra gång innan man skaffar bil.

Prylar är oftast onödiga. Sluta upp med att köp ny mobiltelefon två gånger om året. Datorn behöver heller inte uppgraderas hela tiden. Visst är det roligt att packa upp nya grejer, men för tusan, man behöver det sällan. Man måste inte sluta upp helt med att köpa grejer, men man kan ju försöka börja tänka efter några extra gånger innan man köper dom där nya prylarna.

Tidningsprenumerationer kostar en hel del i längden, och nuförtiden finns det ändå så pass mycket att läsa på nätet att man kanske inte ens behöver den där tidningen längre. Det gäller givetvis även morgontidningen. Ta för vana att läsa nyheter på nätet och lyssna på radio istället för att läsa den där papperstidningen på morgonen. Man sparar 2500 om året om man slutar prenumerera på DN.

Jag fyller på med nya inlägg när jag kommer på nåt mer sätt att spara pengar på.

torsdag 3 juli 2008

Många bankkonton blir det

Någon undrar om vi verkligen har en miljon i ett konto på banken, och så är det. Eftersom vi ska spendera allting på en lägenhet snart så går det inte att riskera att ha pengarna på börsen. Dock är det inte ett enda konto utan flera olika.

Staten har ju sin insättningsgaranti som gör att man får pengarna tillbaka om banken skulle gå i konkurs eller dylikt. Den gäller dock bara upp till max 250 tusen kronor. Nu är det väl ganska liten risk att en bank hamnar i såna problem, men man har ju hört vad som hänt med vissa banker det senaste året i USA. Det kan säkert hända även här.

Med tanke på det, och för att sänka risken maximalt, så har vi fördelat upp pengarna på flera olika banker. Jag och min sambo har konton i dessa banker:

Skandiabanken (3,75% - lönekontot där vi försöker ha så lite pengar som möjligt)
Svea Direkt (4,85%)
Marginalen (5%)
Kaupthing (5,05%)

Skulle någon plötsligt ha högre ränta än de andra är det en enkel match att flytta omkring pengarna och börja fylla upp hos den som ger högst och sen vidare neråt.

Att ha alla pengar hos den som ger högst ränta skulle ge marginellt högre avkastning, men också en lite större risk.

onsdag 2 juli 2008

Viktigast att vara lycklig

Jag skrev för ett par dar sen att man blir lycklig av att ha mycket pengar. Det är sant, men det betyder inte nödvändigtvis att mycket pengar är det enda sättet att bli lycklig, eller att det ens funkar för alla. Jag skulle vilja påstå att det absolut viktigaste i livet är att vara lycklig. För om man inte är lycklig spelar det ingen roll hur mycket pengar man har, man mår ju inte bra.

Jag är övertygad om att det finns förhållandevis fattiga människor som är otroligt lyckliga med sina liv. Jag menar inte de som svälter, utan de som lever enkelt med små medel, och inte har så höga krav på sig själva. För dom kanske mer pengar skulle innebära mer problem, med oro, avundsjuka osv.

Idag känner jag mig ganska lycklig. Det är ändå några grejer som behöver falla på plats innan jag kan känna mig helt nöjd. Främst är det väl jobbet. Det är dåligt betalt och lång resväg. Det är faktiskt främst resvägen som jag inte är nöjd med. Trots att jobbet är okvalificerat och ger dåligt betalt så är det resvägen som stör mest. Åker jag kollektivt så får jag lägga nästan tre timmar om dagen bara på att transportera mig till och från jobbet, och det känns som slöseri. Jag vill kunna cykla till jobbet på 10 minuter. Givetvis vill jag ha lite mer utmanande och intressanta arbetsuppgifter också.

Vårt boende är jag definitivt missnöjd med (studentrum) men vi har ju köpt lägenhet så det problemet är snart ur världen hoppas jag.

Men lycka har nog egentligen ganska lite med det materiella att göra. Det går alltid att hitta nåt att klaga över och om man känner sig deprimerad för sånt så är man illa ute. Det är mycket enklare om man bara försöker gilla det man har så gott det går.

tisdag 1 juli 2008

Varför inte leva i lyx redan nu?

Vi har ju lyckats spara så mycket som 40 tusen i månaden i ett par år nu. Skulle vi istället spendera alla pengarna varje månad så skulle vi kunna leva ett riktigt lyxliv! Aldrig behöva laga mat, inte kolla så mycket på priser när man handlar nåt. Ha en fin bil och inte behöva cykla eller åka buss. Vi hade fått låna mer pengar till lägenheten och betala några fler tusenlappar i räntor varje månad, men det hade kanske kvittat i sammanhanget.

Jag skulle tro att de allra flesta människor anpassar sin konsumtion efter inkomsten de har, dvs om de får högre lön så ökar de automatiskt sina levnadskostnader.

Frågan är ju vad man ska ha en massa pengar till om man ändå aldrig använder dom till något. I vårt fall så går de mesta av pengarna till lägenheten, och det leder ju till mindre räntekostnader och därmed lägre boendekostnad totalt sett, och alltså mer pengar över.

Utan banklån, och med en massa pengar på banken (eller i aktier) så får man avkastning i form av bankränta eller aktieutdelning. Till slut har man så mycket avkastning från sina sparade pengar att det helt betalar för de utgifter man har varje månad. Då kan man dessutom kalla sig ekonomiskt oberoende.

Ibland känner jag att jag inte har nån lust att snåla så mycket. Det vore skönt att åka på semester nånstans utan att behöva diskutera om vi har råd eller inte. För vi har råd! Det spelar ingen roll om vi en månad sparar 35 istället för 40 tusen, tycker jag.

Vi har faktiskt varit på utlandssemester två gånger sen bloggen startade... jag har inte velat skriva om det tidigare, för det är inte riktigt passande för en snålbloggare. :) Och inte bara det, när vi var på semester så åt vi inte bönor direkt ur burken på hotellrummet.